Doar 2 câini atestați oficial pentru salvarea din avalanșe. Unul este din Caraș-Severin!…

95

Până în data de 19 februarie, în masivul Făgăraș, la cabana Capra, se va desfășura Stagiul Național de Formare al Unităților Canine pentru Intervenție la Avalanșă.
La curs participă 6 echipaje candidate: Ion Sănduloiu cu Dara — Salvamont Argeș, Cristi Brecică cu Xara — Salvamont Caraș, Robi Kovacs cu TAS — Salvamont Mureș, Luci Kieltsch cu Gun — Salvamont Sibiu, Ionuț Pascu cu Erik — Salvamont Suceava, Dan DUCA cu Haiduc — Salvamont Câmpulung Muscel Argeș.

În acest moment, în România există doar doi câini atestați oficial și operaționali pentru salvarea din avalanșe, Helios, în cadrul echipei Salvamont Argeș, atestat de Ministerul de Interne din Franța și ANENA — Asociația națională pentru studiul zăpezii și al avalanșelor din Franța, și ciobănescul belgian Vreni, în cadrul echipei Salvamont Caraș, atestat de către Asociația Națională a Salvatorilor Montani din Romania.
Premiera aparține de fapt judeţului Caraş-Severin, unde a fost brevetată prima unitate canină de intervenţie la avalanşă, în 2015, în urma unei examinări la Padina, în Munţii Bucegi.

Recent, la solicitarea Comitetul Internațional de salvare Alpina (CISA-IKAR), a fost efectuată o centralizare a datelor privind statistica cazurile cu persoane decedate din avalanșă în perioada 1983 — 2015 pentru Europa și America de Nord.
Cu 89 de persoane decedate în avalanșe, România se situează pe poziția 8 între cele 21 țări participante la statistică, având o medie 2,78 morți/sezon, prima poziție fiind ocupată de Franța, urmată de Elveția și Italia.

LĂSAȚI UN MESAJ