DNA: cum a fost prejudiciat statul cu peste o jumătate de miliard de lei

76

DNA, precizări despre inculpatul Al României Paul Philipe, Paul Lambrino sau prinţul Paul al României! Acesta este cercetat pentru cumpărare de influenţă, spălarea banilor şi complicitate la abuz în serviciu. Prejudiciul adus statului român este de peste o jumătate de miliard de lei!

Cazul aflat în atenţia DNA este binecunoscut: retrocedarea ilegală a Paul Philippe al României, având ca obiect Ferma regală Băneasa!

DNA susţine că, începând din anul 2006, inculpatul Al României Paul Philipe i-a promis inculpatului Remus Truică şi asociaţilor lui (între care Robert Roşu, Andrei Marius Marcovici, Lucian Mateescu, Dan Andronic) o cotă parte importantă, între 50% şi 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România şi, ulterior, le-a şi dat acestora bunurile, pe măsura obţinerii lor, în schimbul intervenţiei membrilor grupului pe lângă funcţionari publici cu atribuţii în reconstituirea/retrocedarea dreptului de proprietate din Bucureşti şi din alte judeţe din ţară sau asupra judecătorilor.

Natura ilicită a înţelegerii a fost ascunsă prin încheierea unui contract de cesiune, cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietăţii, între Al României Paul şi SC Reciplia SRL, reprezentată de Remus Truică, precizează DNA.

Concret, acest contract redactat de Robert Roşu, prevede că Al României Paul Philipe, în calitate de cedent, cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente şi viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate şi identificate în contract (între care şi „Ferma Băneasa” cu un teren în suprafaţă de 28,63 ha). Reciplia SRL se obligă să plătească în anumite condiţii o sumă de bani şi să asigure sprijin şi asistenţă în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire. Ulterior, ca urmare a acestui act, inculpatul Al României Paul Philipe a semnat alte înscrisuri/contracte prin care s-a urmărit ascunderea provenienţei ilicite a bunurilor retrocedate, antecontracte de vânzare –cumpărare, înţelegeri (cum ar fi „înţelegerea” din 13 aprilie 2011 şi actul adiţional la aceasta).

În cursul anului 2008, urmare a unei notificări formulate de Paul Philippe al României, având ca obiect Ferma regală Băneasa, transmisă spre soluţionare Institutului pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor Bucureşti, directorul institutului i-a determinat pe membrii Consiliului de administraţie să aprobe solicitarea depusă cu încălcarea dispoziţiilor legale. Aceasta, în condiţiile în care Paul Philippe al României cunoştea că documentaţia este incompletă şi nu sunt îndeplinite condiţiile legii pentru retrocedarea terenului. Acesta a şi participat la discuţiile din şedinţa Consiliului de administraţie al institutului şi a exercitat presiuni asupra membrilor acestuia (prin invocarea descendenţei sale, dar şi a unor pretenţii de daune în cazul respingerii cererii), anunţă DNA.

Drept urmare, consiliul de administraţie al Institutului a dispus, cu încălcarea legii, restituirea în natură a Fermei regale Băneasa şi a fost încheiat şi protocolul de predare – preluare al terenului, cu toate că acesta nu fusese identificat. Decizia de restituire este abuzivă, cererea nefiind însoţită de documente justificative din care să rezulte calitatea de moştenitor îndreptăţit, iar acesta nu a fost identificat potrivit legii, cauzându-se prejudicierea statului român cu suma de 135.874.800 euro (echivalent a 500.399.713 lei). Această sumă reprezintă totodată folos necuvenit pentru Al României Paul Philipe, Remus Truică şi asociaţii acestuia în grupul infracţional, încheie DNA.

Prinţul Paul a fost plasat în arest la domiciliu, după ce a petrecut 24 de ore în arest, după ce a fost reţinut de DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ