Diseară repornește căldura în Timișoara, autoritățile au găsit furnizor de gaz

  1045

  Veste mult așteptată de timișoreni! Căldura va fi repornită în cele peste 50.000 de apartamente, în școli și spitale racordate la Colterm. Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că a găsit un nou furnior de gaz care va reporni robinetul de la CET Sud pentru o săptămână.

  „Am reușit să găsim o soluție de avarie cu un alt furnizor de gaz. Încheiem în aceste ore un contract de urgență pentru o cantitate de gaz care asigură clienților Colterm căldura și apa caldă pentru o săptămână, într-un sistem minimal. Plata o asigurăm în avans din bugetul local: 5 milioane de lei, toți banii de care dispunem momentan.

  În seara asta, Colterm va fi reconectat la gaz și va putea reporni sistemul de încălzire. Din păcate, va putea opera doar cu CET Sud cu cărbune și un consum minim de gaz, ceea ce va asigura funcționarea sistemului preponderent în orele de noapte. Spitalele vor avea căldură fără întrerupere”, a transmis Fritz.

  Situația rămâne însă gravă. Va trebui găsit un furnizor de gaz care să mențină în funcțiune Colterm toată iarna. Între tiimp, spitalele din oraș au apelat la pături electrice sau de iarnă și au pornit aparatele de aer condiționat pentru a le oferi căldură pacienților.

  Şi preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a anunţat că sunt avute în vedere şi alte soluţii: ”De mâine, pentru cel puţin două săptămâni, timişorenii racordaţi la Colterm vor avea din nou căldură. Este un răgaz câştigat cu ajutorul lui Virgil Popescu, ministrul Energiei şi al unui furnizor de gaze naturale care a înţeles câtă nevoie de ajutor au timişorenii. Mă bucur pentru această soluţie de avarie, e rezultatul multor negocieri la care am participat, explicând de fiecare dată că populaţia nu trebuie să sufere pentru greşelile Primăriei. Mai sunt şi alte soluţii pe masă, în discuţie, dar mă aştept şi la participarea administraţiei locale a municipiului”, a transmis Alin Nica.

  Ministrul interimar al Economiei, Virgil Popescu a anunţat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor că a găsit o soluţie provizorie, pentru încălzirea municipiului Timişoara, dar autorităţile trebuie să găsească finanţare, după ce compania de termoficare a fost băgată în insolvenţă.

  Vă reamintim, marţi, la prânz, a fost oprită furnizarea gazului către Colterm din cauza datoriilor pe care compania de termoficare le are la E.ON. Peste 50.000 de abonaţi Colterm sunt afectaţi de această situaţie, printre aceştia se numără şcoli şi spitale.

  LĂSAȚI UN MESAJ