15.1 C
Timișoara
vineri 29 martie 2024

Din toamnă vom avea Festivalul Internațional Remus Georgescu

Festivalul Internațional de Muzică Nouă Intrada se transformă în Festivalul Internațional Remus Georgescu și lansează un concurs de compoziție.

Festivalul Internațional de Muzică Nouă Intrada, epicentrul muzicii contemporane, al explorărilor şi avangardei componistice şi interpretative, se va numi odată cu ediția a IX-a Festivalul-concurs internațional Remus Georgescu.

Misiunea acestuia rămâne în continuare aceea de a promova muzica contemporană, prin valorificarea artiștilor și compozițiilor actuale, păstrând totodată vie amintirea maestrului Remus Georgescu, cel care a condus atât orchestra Filarmonicii Banatul din Timișoara, cât și instituția pentru mai mulți ani.

În acest an, tema festivalului este „Ecouri”, inspirată după lucrarea omonimă a maestrului Remus Georgescu, și se va desfășura între 16-28 octombrie, la Sala Capitol. Festivalul va fi format din: concerte, prelegeri, o expoziție, un workshop de compoziție și un concurs de compoziție. Entuziasmul organizatorilor vine îndeosebi cu această componentă – cea a concursului internațional de compoziție – adresat compozitorilor născuți în sau după 1985.
„Felicit Filarmonica Banatul pentru că și-a asumat acest rol de mecenat, extrem de important în contextul în care doar câteva luni ne despart de startul anului în care Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii. Încurajarea tinerilor compozitori să creeze face parte din menirea acestei instituții, care și-a asumat în ultima perioadă un rol esențial în viața culturală a orașului”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Perioada de desfășurare

🔹 Selecția aplicanților va fi făcută în iunie, urmând ca la 1 iulie 2022 să fie anunțați cei șase câștigători. Aceștia vor avea de compus o nouă lucrare până în septembrie 2022, în baza unor materiale vizuale (foto și video) care au ca subiect spații publice convenționale și neconvenționale, scopul fiind acela de a surprinde, promova și valorifica spiritul și atmosfera Timișoarei. Totodată, cei șase câștigători trebuie să aibă în minte grupurile muzicale și artiștii pentru care vor scrie noile compoziții și care, ulterior, le vor interpreta în cadrul festivalului – (Ansamblul Atem, Corul de elevi al Liceului de muzică „Ion Vidu”, Ansamblul Percutissimo, Barrie Webb, Luca Piovesan, Ansamblul român de flaut și membri ai Filarmonicii Banatul).

Compozițiile vor fi interpretate în premieră în cadrul ediției din acest an. De asemenea, între 19-23 octombrie 2022, cei șase compozitori vor avea ocazia de a participa la atelierul coordonat de Francesco Filidei, în Timișoara.

Jurizare
🔹 Jurizarea va fi făcută de: Francesco Filidei (IT) – compozitor, Diana Rotaru (RO) – compozitoare, Gabriel Almași (RO) – compozitor; Gabriel Mălăncioiu (RO) – compozitor și Ovidiu-Florian Andriș (RO) – managerul interimar al Filarmonicii Banatul din Timișoara.

Festivalul are un caracter internațional, menit să pună în valoare opera maestrului Remus Georgescu, precum și muzicienii și grupurile muzicale contemporane de renume, precum: Ansambul Arcadia, Ansamblul Percutissimo, Ansamblul Schallfeld, Sorin Petrescu, Doru Roman, Marko Ristic, Doron Kaufman, Barrie Webb & Luca Piovesan, Ansamblul Atem, alături de dirijorul Huba Hollokoi care va conduce orchestra în cadrul concertului simfonic din închiderea festivalului – 28 octombrie 2022.

Curatorii artistici
🔹 Curatorii artistici ai festivalului sunt Gabriel Almași și Gabriel Mălăncioiu, care au fost discipolii maestrului Remus Georgescu la cursurile de compoziție.

Gabriel Almași este editor, producător şi a semnat numeroase coloane sonore, iar actualmente este cadru didactic asociat la Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timişoara. Gabriel Mălăncioiu a luat parte la cursuri de compoziţie ţinute de Aurel Stroe, Doina Rotaru, Octavian Nemescu, Sorin Lerescu, Erik Peters, Marian Borkowski și alții, iar lucrările sale au fost interpretate în cadrul unor festivaluri internaționale de renume. Este membru stagiar al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi al Secţiunii Naţionale Române a Societăţii Internaţionale de Muzică Contemporană, iar în prezent, predă în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.
Regulament & formular de înscriere

🔹 Mai multe informații despre desfășurarea ediției a IX-a a acestui festival vor fi comunicate pe pagina de Facebook a instituției și pe site.

Formularul de înscriere poate fi accesat aici: https://forms.gle/YWVrBJHvXGLAzNYm7

Întreg regulamentul poate fi consultat aici: shorturl.at/istAF

Alte subiecte :

„Monoloagele solitudinii” la Teatrul Cetății

Teatrul Cetății își deschide noua stagiune cu o distopie teatrală despre solitudine, o ”colecție de singurătăți” care, ca o lentilă...

Căutăm jandarmi juniori pentru o zi

Vrei să te joci cu cei mai fideli parteneri, cățelușii Jandarmeriei? Ți-ar plăcea să pornești sirenele mașinilor de intervenție? Ziua Jandarmeriei...

Citește și :