Din dragoste pentru muzică, câțiva timișoreni au adunat o comoară inestimabilă…

1582

O pasiune din copilărie, pentru muzica de calitate, l-a transformat pe cunsocutul realizator de emisiuni muzicale de la Radio Timișoara, Bogdan Puriș, într-unul din cei mai mari colecționari de discuri pe vinil din România.

Într-o viață de om, Bogdan Puriș a reușit o performanță demnă de invidiat pentru orice colecționar de muzică din lume: a strâns peste 11.000 de discuri pe vinil, pe care nu mai știe unde să le depoziteze. Totul a început cu 43-44 de ani în urmă, când timișoreanul nostru cumpăra primul disc, unul cu Phoenix, după cum își amintește el. De atunci Bogdan Puriș s-a îmbogățit cu peste 11.000 de discuri pe vinil. E drept că a și investit în inedita sa avere pentru că înainte de 1990 un disc bun costa bani frumoși. Nu vorbim de cele din comerțul oficial, de la raioanele muzicale, ci de cele de calitate, aduse de obicei pe filiera sârbească, din Yugoslavia.

Că discurile pe vinil, sunt din nou la modă o demonstrează un alt colecționar, Cristi Crăciun, care a renunțat la un serviciu bine plătit, dintr-o multi-națională, pentru propria afacere, cu discuri vechi, afacere pe care o dezvoltă într-un spațiu mai neconvențional, potrivit mai degrabă pentru o cramă, căruia-i spune cu drag ”beciul cu viniluri” Ca și Bogdan Puriș, Cristi a primit primul disc în jurul vârstei de 14 ani și de atunci tot adună la colecție, dar și vinde, mai ales de când a renunțat la un salariu lunar de 1.000 de euro, pentru a îmbina pasiunea cu afacerile. Câteva sute de curioși au vizitat până acum beciul cu viniluri în care pot asculta muzica anilor 60, pe discuri originale, aduse din Statele Unite și Europa.

Sunt doar doi, poate cei mai cunoscuți, dintre colecționarii de discuri pe vinil din Timișoara, în același timp împătimiți de muzică. Se despart greu de una din ”bijuteriile” din colecție atunci când trebuie să o vândă. Alți colecționari scot bani frumoși din discurile vechi, care se vând ca pâinea caldă, mai ales în străinătate. Sfatul acestora este să nu aruncați la gunoi sau printre vechiturile scoase la curățenia de primăvară discurile pe vinil pentru că valorează mai mult decât puteți crede, dacă găsiți filiera potrivită.

LĂSAȚI UN MESAJ