Din 17 martie, românii trebuie să respecte o nouă lege importantă! Timișorenii plătesc deja amenzi pentru încălcarea ei

766

Vineri, actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial, iar sâmbătă, 17 martie, a început să se aplice. Este vorba despre Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

Potrivit acesteia, orice persoană care deține un teren în România va fi obligată să ia măsuri pentru a distruge ambrozia, o buruiană ce crește de obicei pe marginea drumurilor, pe ogoare sau pe terenurile lăsate în paragină.

În cazul în care proprietarii de terenuri nu se vor conforma, ei pot primi amenzi ce pot ajunge până la 5.000 de lei pentru persoane fizice și până la 20.000 de lei pentru firme.

Totuși, aceste amenzi se vor aplica doar după o avertizare inițială a autorităților, informează avocatnet.ro. Persoanele fizice și firmele vor trebui să desfășoare anual, până la data de 30 iunie, lucrări de întreținere a terenurilor precum cosirea, smulgerea sau erbicidarea ambroziei. Dacă această obligație va fi neglijată, autoritățile vor da mai întâi o sancțiune sub formă de avertisment. Apoi, ignorarea avertismentului va putea duce la aplicarea unei amenzi între 750 și 5.000 de lei, în cazul românilor, sau între 5.000 și 20.000 de lei, în cazul firmelor.

Timișorenii plătesc deja amenzi pentru neîntreținerea terenurilor

Odată cu sosirea primăverii și a creșterii vegetației, polițiștii locali din Timișoara vor intensifica verificările pentru a stabili dacă proprietarii acestora respectă prevederile HCL 371/2007 modificată care prevede că persoanele fizice și juridice sunt obligate să asigure salubrizarea, cosirea bucurienilor, a vegetației ierboase. De asemenea, trebuie să asigure curățarea buruienilor, a vegetației ierboase și lemnoase în jurul imobilelor pe care le dețin sub orice formă, din jurul împrejmuirilor acestora, din incinte, curți, alte spații amenajate, să asigure și să mențină permanent un aspect salubru al acestora. Nerespectarea acestor prevederi se sancționează cu amenzi între 1500 și 2500 lei.

Anul trecut, unul din obiectivele Poliției Locale a fost acela de a fi identificate terenurile virane, nesalubrizate și neîmprejmuite în vederea aplicării legislației. Astfel, în urma celor 987 de verificări și reverificări ale terenurilor virane nesalubrizate, 150 de proprietari de terenuri au fost sacţionaţi contravenţional, fiind aplicate 209 sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare de 354.500 lei. De asemenea, au fost identificate 50 de noi terenuri virane, care nu se aflau în evidențele Serviciului Protecția Mediului, iar pentru 12 terenuri au fost întocmite dosare pentru supraimpozitarea proprietarilor, conform HCL 266/2016 modificată și completată.

LĂSAȚI UN MESAJ