DEZVĂLUIRI din dosarul Tender, cu presiuni şi „meciuri” între SRI şi DIICOT! Coldea: „Tender e un pion important”!

951

Fosta şefă DIICOT, Alina Bica, a declarat că adjunctul Serviciului Român de Informaţii, Florian Coldea, s-a interesat la finalul lui 2013 de dosarul Coldea, atrăgându-i atenţia că Ovidiu Tender este un pion important şi arătându-i o notă despre cine este acest personaj.

„După ce am devenit şefa DIICOT, dosarul Tender nu a reprezentat o prioritate, la sfârşitul anului 2013, începutul lui 2014, am avut o primă abordare legat de cum văd eu lucrurile în acest dosar din partea domnului Florian Coldea eram la dânsul în birou. M-a întrebat direct: care mai este evoluţia şi stadiul în acest dosar. L-am rugat să îmi permită să întreb pentru că nu a reprezentat o priortate. M-am întors la parchet, am întrebat şeful de serviciu, am discutat cu procurorul şi după o săptămână sau două i-am spus că ne îndreptăm spre o grandioasă condamnare. Domnul Coldea m-a întrebat dacă nu am exagerat cu modul în care am prezentat povestea, că vinovăţia ar putea să nu fie atât de mare. A spus << dată fiind lipsa ta de experienţă felul în care mi s-au prezentat lucrurile nu crezi că lucrurile nu sunt chiar aşa?>> Am spus că nu, că e un dosar în care cred. Atunci mi-a prezentat o lucrare clasificată, în care se prezenta o situaţie inedită în legătură cu acest personaj”, a decarat Alina Bica.

Fosta şefă a DIICOT recunoaşte că a discutat cu procurorul judiciar şi a propus o măsură mai blândă în dosar.

„M-a întrebat cum văd lucurile, mi-a explicat că poate vina lui Tender nu era atât de mare, a doua oară am citit lucrarea respectivă şi am întrebat ce pot să fac. A spus să fiţi mai flexibilă, omul vrea să îşi dovedească nevinovăţia şi să îl lăsaţi să şi-o dovedească. A spus că omul ăsta reprezintă nişte lucruri şi nu putem să îl scoatem din peisaj. La un moment dat s-a exprimat că aşa cum nu înţeleg cum e cu interesul naţional în 2005, aşa nu înţeleg nici acum şi că nu să sfârşesc bine. (…) A urmat o discuţie am plecat la birou, lucrurile erau tensionate, am chemat procurorul de judiciar şi am întrebat dacă nu ne-am opune cu o pedeapsă cu suspendare, te deranjează? Ea a zis nu. În aceste condiţii, să facem un referat să consemnăm situaţia că raportat la cât e de veche fapta, că prejudiciul e acoperit, îmi asum pe semnătură. Am făcut acest referat şi l-am asumat cu semnătură. Am chemat şi şefa de serviciu, l-am prezentat în condica de soluţii, i-am dus o copie domnului Coldea. Era supărat, nu era ce şi-au dorit. Eu am venit cu propunerea de suspendare. Coldea a spus că Tender e un pion important într-o situaţie geopolitică”,a mai declarat Bica.

Aceasta recunoaşte că a existat o presiune din partea lui Coldea.

„Am făcut lucrul acesta din convingere citind acea notă. A fost şi o presiune din partea domnului Coldea. Mi-am asumat decizia. În timp ce Coldea îmi cerea să reanalizez situaţia domnului Tender, nu ştiu dacă el, dar la DNA pleca o informare că Bica vrea să-l favorizeze pe Tender. Eu am aflat de asta văzând dosarul”.

Fosta şefă DIICOT, Alina Bica, a fost condamnată la patru ani de închisoare, decizia nefiind definitivă.

LĂSAȚI UN MESAJ