Dezbatere cu scântei și vacarm pentru Piața Traian VIDEO

241

A început consultarea publică pentru regenerarea urbană a Pieței Traian și a zonelor conexe, prima de acest fel în Timișoara.

Primăria Municipiului Timișoara, alături de proiectanții de la Planwerk, au organizat în cursul zilei de luni, 26 septembrie, prima prezentare publică a proiectului de regenerare urbană a 12 străzi și 4 piețe din cartierul Fabric.

Deși organizatorii nu se așteptau la un aflux serios de cetățeni, aceștia au venit în număr destul de mare. La fel de mare a fost și dorința de a lua cuvântul. Au fost și momente de vacarm și de tonuri ridicate. Dar spiritele s-au mai potolit când cei din staff-ul primarului au amenințat că vor chema organele de ordine.

Sunt vizate aproape 6 hectare de spațiu public, respectiv: Bd. 3 August 1919 (parțial), Piața Academician Corneliu Micloși, str. Ion Luca Caragiale, str. Doctor Gheorghe Marinescu, str. Episcop Joseph Nischbach, str. Episcop Joseph Lonovici, Piața Romanilor, Piața Traian, str. Dacilor, str. Ștefan cel Mare, str. Anton Pann, str. Titel Petrescu, str. Costache Negruzzi (parțial), str. Petre Ispirescu, str. Ecaterina Teodoroiu (parțial), str. Zăvoi, Piața Petru Rareș.
Evenimentul a dat startul la un proces extins de consultare publică a cetățenilor din cartier, care cuprinde promovarea proiectului prin presa locală și prin intermediul social media, realizarea unei expoziții temporare în Piața Traian cu modul în care aceasta va fi arăta la finalul reabilitării, 2 dezbateri cu cetățenii în format fizic, printr-un sondaj de opinie și prin feedback direct pe platforma Decidem.

„Scopul nostru cu această transformare este să reinventăm acest cartier istoric și să îl facem din nou un cartier în care vrei să trăiești, vrei să lucrezi și să ai o mică afacere. De când am devenit primar am încercat să ridicăm acest cartier prin diferite acțiuni. Finanțăm în acest an proiecte de activare a acestui cartier în valoare de 700.000 de lei. Bineînțeles, avem proiectul MultipleXity care va transforma radical viața culturală a acestui cartier și acum acest proiect, poate cel mai ambițios pe care Timișoara l-a avut vreodată.

Acest proiect va avea cea mai mare componentă de consultare publică pe care orașul l-a avut vreodată. Timp de o lună, atât online, pe platforma Decidem, cât și fizic aici, la Biroul de reabilitări clădiri istorice se pot depune opinii, critici și așa mai departe. Tot aici, în Piața Traian, timp de o lună are loc o expoziție cu conceptele acestui proiect. Acum suntem în stadiul de DALI, în baza acestui DALI stabilit după această lună de consultare, vom elabora proiectul tehnic, iar în baza lui vom aplica pentru finanțare pe fonduri europene pentru execuție.

Cartierul Fabric are potențialul de a deveni al doilea centru economic și cultural al Timișoarei” a conchis primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Consultarea publică se încheie pe 23 octombrie.

Cetățenii și asociațiile din zonă își vor putea exprima opiniile privind proiectul completând un formular disponibil la Biroul Reabilitare Clădiri Istorice, Piața Traian, str. Ștefan cel Mare nr 2, luni – joi, 9:00 – 16:00. În mediul online vor fi disponibile următoarele moduri de a transmite opinii și recomandări:

Sondaj de opinie –
https://decidem.primariatm.ro/processes/ConsultareTraian22/f/53/surveys/9

Feedback direct prin comentarii –
https://decidem.primariatm.ro/processes/ConsultareTraian22/f/51/

Primele perspective ale cetățenilor vor fi discutate într-o dezbatere publică, care va avea loc în 10 octombrie la Palatul Ștefania, Piața Romanilor nr 1, de la ora 17:30.
A doua dezbatere va fi anunțată la finalul perioadei de consultare.

Proiectarea pentru „Regenerare urbană – Zona Piața Traian” este co-finanțată de către Uniunea Europeană prin Programul Operațional de Asistență Tehnică 2014-2020. Pentru realizarea execuției vor fi contractate fonduri prin Programul Operațional Regional 2021-2027.