Despre știință, îndemânare și determinare în alpinismul de performanță, cu Horia Colibășanu

64

Universitatea de Vest din Timișoara vă invită miercuri, 22 martie, ora 17, la o nouă întâlnire din seria „Conectați la viitor”. Invitat de această dată va fi Horia Colibășanu, unul dintre cei mai cunoscuți alpiniști ai României. Conferința „Știință, îndemânare și determinare în alpinismul de performanță” va avea loc în Aula Magna și va fi urmată de un dialog cu publicul, moderat de conf. univ. dr. Mădălin Bunoiu.

Care sunt secretele celor mai buni alpiniști din lume? Cum poți ajunge la performanțe remarcabile sau cum poți dezvolta abilitățile necesare pentru a face față provocărilor? Sunt doar câteva dintre subiectele abordate de marele alpinist. Anul trecut, Horia Colibășanu a reușit, în premieră pentru alpinismul românesc, să urce pe vârful Kangchenjunga (8.586 m.), fără oxigen suplimentar și fără ajutor din partea șerpașilor. Kangchenjunga era singurul munte de peste 8.000 de metri neatins de români. Este unul dintre cele mai dificile vârfuri din Himalaya, cu o rată a mortalității de peste 29%.

Horia Colibășanu a participat la 23 de expediţii internaţionale de-a lungul carierei, fiind românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine, cu nouă „optmiari” urcaţi. Horia Colibășanu a fost distins cu medalia de aur pentru Merit Sportiv din partea guvernului Navarrei şi cu „Spirit of Mountaineering” (Piolets d’Or, 2009) din partea British Alpine Club, cel mai vechi club montan din lume. În 2017, a primit cea mai importantă distincţie pe care o poate acorda preşedintele României: Ordinul Naţional „Steaua României”, grad de Cavaler.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Universitatea de Vest din Timișoara construiește cea mai importantă platformă de dezbateri din vestul României. Seria de conferințe „Conectați la viitor” devine tot mai cunoscută printre timișoreni, pentru că abordează tematici care sunt cât se poate de importante pentru societate. Horia Colibășanu este unul dintre timișorenii care inspiră lumea întreagă, dar și un dentist cu reputație ireproșabilă. Prezența sa în cadrul acestei serii de conferințe surprinde tocmai această dualitate, pentru că alpinismul înseamnă și cunoștințe științifice, iar cariera sa de stomatolog îi oferă cunoștințe solide în acest domeniu. Îi așteptăm cu drag pe timișoreni să participe la acest eveniment special.”

Proiectul „Conectați la Viitor” implică facultățile din cadrul UVT ce au ca obiect de studiu științele exacte: fizică, chimie, biologie, geografie, matematică, informatică și are ca scop popularizarea științei prin intermediul realizării unui dialog interactiv între un moderator, public și un invitat recunoscut de comunitatea științifică.

Evenimentul face parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

LĂSAȚI UN MESAJ