Despre depresia de sărbători: mit sau adevăr? Ce spune un psiholog timișorean

277

Pentru mulți oameni, sărbătorile se asociază cu veselie, căldură și în general cu emoțiile plăcute. Sfârșitul de an însă deschide pentru multe persoane calea instalării depresiei de sezon. Rapoartele psihologice spun că unul din zece români suferă de depresie în perioada Crăciunului, iar alte date arată că 14 din 100.000 de oameni aleg să-și încheie viața tocmai în această perioadă a anului.

Viața reală este departe de tabloul feeric prin care este mediatizat Crăciunul.  Depresia apare tocmai prin diferența pe care o resimțim față de ceea ce ne-am imaginat și realitate.

,,Factorii care facilitează depresia sunt diverși. Presiunea financiară, singurătatea reală sau percepută, ideea de sărbătoare sunt doar câteva dintre motivele acesteia. De mici ni se oferă modele tradiționale de petrecere a Crăciunului în familie, suntem învățați să ne bucurăm de prezența celor dragi, astfel că absența unui partener este un motiv pentru amplificarea emoțiilor negative”, explică psihologul Alexandru Rădulescu.

Inclusiv presiunea financiară poate contribui la adâncirea stării depresive, cunoscut fiind faptul că oamenii îşi doresc să marcheze momentele importante prin a-şi oferi cadouri.

,,Fiecare ne dorim să pregătim o masă de sărbătoare bogată, dar nu toți românii își permit. E nevoie sa facem economii cu câteva luni înainte, pentru a ne permite să cumpărăm câte ceva copiilor”, ne-a spus timișoreanul Andrei Miculescu.

Există și persoane care pot cădea în depresie fără a se întâlni cu factorii enumerați mai sus. Sănătatea psihică poate fi afectată și de oboseala, stresul acumulat în urma pregătirilor pentru această perioadă.

Psihologii spun că sărbătorile de iarnă, încheierea unui an este un moment de bilanț, iar dacă  rezultatele nu ne satisfac, sentimentele noastre devin negative. Unele persoane resimt nostalgia unui an ce a trecut, regretul și teama de a începe altul.

,,Recomandat ar fi ca persoanele predispuse la depresie în preajma sărbătorilor să fie ajutate de persoanele dragi pentru a nu se simți singure. Nu ar trebui să ne răpească nimeni plăcerea de a petrece timpul cu prietenii sau de a primi oaspeţi”, recomandă psihologul Andrei Miculescu.

 

Stela Jitari

LĂSAȚI UN MESAJ