13.4 C
Timișoara
sâmbătă 5 octombrie 2024

Deschiderea noului an universitar la Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” FOTO-VIDEO

Una din cele mai dinamice universități din partea de vest a țării se află în Calea Aradului din Timișora. Deși de câțiva ani și-a schimbat numele pentru a se apropia de noile realități economice și academice și se numește „Universitate de Științele Vieții „Regele Mihai I” Timișoara” cei mai vechi și mai conservatori continuă să-i spună „la Agronomie”.

Luni de dimineață toată curtea a fost plină de studenți „boboci” ce-și căutau locurile în săli și laboratoare.

Dar partea ofiială a evenimentului a fost găzduită de Aula Magna nou renovată. Sala s-a dovedit neîncăpătoare pentru mulțimea de studenți, profesori, părinți autorități locale și județene, dar și invitați speciali.

Au avut prioritate bobocii, dar și studenții consacrați precum și sportivii ce au adus o nouă cupă la rugby.

După intonarea inmului de stat și a nu mai puțin celebrului Gaudeamus de către un cor format din studenții grupați în grupul Academica dar și elevi ai lieului Ion Vidu conduși de dr. Ingrid Nicolaescu.

Rectorul Universității profesorul Alin Popescu a făcut o succintă dar foarte exactă dscriere a unității ce împlinește în acest an 80 de ani în slujba agriculturii bănățene. De fapt de mulți ani specialiștii plecați de aici aplică cele învățate pe toate meridianele lumii.
Dacă în anii trecuți veneau tineri din 30 de țări la studii academice acum cifra se apropie de 50 de state de pe toate continentele.
Așa cum este firesc rectorul Popescu a insistat pe internaționalizarea actului didactic și de cercetare ce se desfășoară în amfiteatre și laboratoare.
În dezvoltarea sa, universitatea a parcurs un drum relativ lung și nu întotdeauna ușor, trecând prin numeroase etape dintre care le amintim pe cele mai importante:
În perioada Dictatului de la Viena, la Timișoara a funcționat timp de 5 ani Facultatea de Agronomie de la Cluj (care, după Legea învătământului din 1938, a fost subordonată Școlii Politehnice timișorene).
Apariția Legii Reformei agrare nr. 187/1945 a constituit un act normativ de referință, punând bazele patrimoniale ale sistemului de agricultură care se va practică în România în perioada 1949 – 1989.
30 iulie 1945 – promulgarea de către Regele Mihai I al României a Legii 617 pentru înfiintarea Facultății de Agronomie, în cadrul Politehnicii din Timișoara, (Monitorul Oficial, 1 august 1945).
între 1990 – 2004, universitatea a înregistrat un reviriment puternic. în această perioada s-au reamenajat și modernizat majoritatea spațiilor de învatamânt, căminele studențești și cantină, care au dobândit standarde europene.
Printre pildele cele mai impresionante povestită în deschidere a fost vizita memorabilă a principeselor Margareta și Sofia ce au dat o pildă de modestie și implicare la vizita făcută la începutul anilor 90.
Au urmat la microfon rând pe rând:
– părintele vicar al Arhiepicopiei Timișoarei Ionel Popescu, are a urat bun venit tinerilor și s-a rugat pentru bunul mers al Universității;
– academicianul Ion Păun Otiman ca fost rector în anii grei ai tranziției și transformării învățământului, a adus câteva povețe ce au fost îndelung aplaudate;
– Călin Costinaș ca președinte al asoiației Alumni Excelsior a insistat pe fenomenul de progres al științelor;
După un emoționant film despre cea mai recentă performanță a echipei de rugby Danuț Borzaș, managerul clubului a primit asigurări că fructuoasa olaborare va continua pentru binelor ambelor părți. Iar cupă va râmâne expusă la Universitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :