Deputatul de Timiș Matei Suciu se plânge de ”greaua moștenire” lăsată de tehnocrați

175

Deputatul de Timiș Matei Suciu se plânge, într/un comunicat, de ”greaua moștenire” lăsată de guvernul tehnocrat, spunând că acesta ”s-a spălat pe mâini de peste 6 miliarde de lei. Ni le-au pasat nouă!”.

Momentul tensionat a apărut în lumea politică după ce s-a devoalat public o datorie imensă, generată de Guvernul tehnocrat care a lăsat o ”grea moștenire” următorului Executiv, sarcina de-a returna celor care au plătit timbrul de mediu suma de 6,4 miliarde de lei. Comisia de la Veneția a atras atenția României că practica este ilegală, iar Uniunea Europeană a amenințat cu declanșarea procedurii de infringement, dacă oamenii nu-și primesc banii înapoi.

”Dacă n-ajungeam la amenințarea aceasta europeană, mă întreb când ne anunța Guvernul Cioloș de datorie? Și implicații? E doar o curiozitate personală. Am discutat, zilele acestea, în Comisia de Transporturi despre variante alternative, soluții, să acoperim acest minus uriaș. O nouă taxă? Nici vorbă! În programul de guvernare al PSD scrie clar că nu introducem taxe noi și nu le vom introduce. Consider că dacă trendul de înmatriculare a vehiculelor se menține ca și până acum, într-un an, un an și jumătate, din veniturile obținute, vom putea acoperi suma. Luăm, evident, în considerare și accizele pe carburanți, dar și sumele generate de apariția locurilor noi de muncă în domeniu. Nu vrem să intrăm în infringement, vrem doar să găsim și noi un model din legislația altor țări europene și-o să găsim!”, a declarat deputatul Matei Suciu, membru al Comisiei de Transporturi. Suciu consideră că hibele Guvernului tehnocrat sunt numeroase și grele… de la corvete olandeze la elicoptere franceze sau avioane americane. Mai în glumă, mai în serios, parlamentarul de Timiș definește fostul Executiv după chipul și asemănarea lui Cioloș.

”PSD a atras, în permanență, atenția că Dacian Cioloș are stăpâni dincolo de România. Sunt convins că oamenii s-au convins, acum, că așa este: desele vizite la Bruxelles, discuțiile cu reprezentanții Comisiei, ai Consiliului, ușile deschise la mai marii UE, toate aceste detalii spun multe, nu și de bine pentru țara noastră. Ce să înțelegem, că fostul guvern a răspuns la comenzi străine? Trist și rușinos”, a mai precizat Suciu.

De altfel, Ministerul Mediului va elabora un Memorandum în care se va stabili modalitatea de returnare a timbrului de mediu către cei care au achitat aceasta taxă, în urma analizelor ce vor fi efectuate de către specialiști în cadrul unui Grup de lucru, după cum a declarat ministrul Grațiela Gavrilescu.

Referitor la înlocuirea timbrului de mediu cu un sistem de stickere colorate, în funcție de nivelul de poluare al autovehiculului, ministrul Mediului a precizat că nu va lua o decizie care ar avea repercusiuni asupra cetățenilor, iar situația trebuie analizată foarte bine.

LĂSAȚI UN MESAJ