Deputatul Cornel Sămărtinean, trimis în judecată în dosarul fraudei de la Aeroportul Timișoara

92

Deputatul Cornel Sămărtinean a fost trimis în judecată de către DNA. Acesta este suspectat de abuz în serviciu, în formă continuată, şi conflict de interese, fapte care ar fi fost săvârşite pe vremea când era director al Aeroportului Internațional „Traian Vuia” Timișoara.

Alături de el vor mai fi judecate încă două persoane. Este vorba despre Marius Mezin, director comercial al Aeroportului Internațional Timișoara, acuzat de abuz în serviciu în formă continuată şi participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, precum şi Lucian Blaga, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de mărturie mincinoasă.

Potrivit procurorilor, este vorba despre modul în care aceștia au organizat licitaţia pentru ocuparea spaţiilor comerciale de la aeroport. Concret, Alin Popoviciu și Constantin Ostaficiuc, în scopul obținerii de beneficii materiale în cuantum de aproximativ 4.000 euro/lună, l-au determinat pe fostul director al A.I.T. să declanșeze procedura de închiriere a spațiilor comerciale din incinta aeroportului. Această procedură viza impunerea, pentru foștii chiriași, a unor condiții care să-i determine să renunțe la închirierea viitoare a acelor spații și astfel, inclusiv prin vicierea procedurii de organizare a licitației, spațiile comerciale urmau să fie preluate de firma controlată prin interpuși de către cei doi suspecți.“În cursul anului 2010, funcționari din cadrul Aeroportului Internațional Timișoara în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au luat decizia și au acționat concordant pentru obținerea de foloase necuvenite, de către o societate comercială, consecutiv prejudicierii bugetului unității în interesul căreia erau obligați să acționeze. Astfel, inculpații Sămărtinean Cornel Mircea și Mezin Marius Florin au participat la luarea deciziei și apoi au aprobat toate fazele unei proceduri frauduloase de selectare a unui agent economic care să închirieze spații aflate în incinta aeroportului”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

De asemenea, această societate comercială urma să plătească o chirie mult diminuată față de foștii chiriași și față de plafonul minim stabilit de Consiliul de Administrație al A.I.T. În acest sens, inculpatul Mezin Marius Florin, fiind desemnat președinte al celor două comisii de organizare a licitațiilor pentru închirierea spațiilor comerciale din incinta aeroportului, a conceput și a dispus ca un alt funcționar ce nu cunoștea adevărata stare de fapt, să redacteze acte care reflectau în mod nereal respectarea procedurilor legale. “Scopul urmărit de acesta a fost ca, în eventualitatea unui control ulterior, să nu se mai poată constata că licitațiile din datele de 27.10.2010 și 03.11.2010 au fost denaturate, în sensul asigurării adjudecării contractelor de închiriere de către firma controlată de suspecții Popoviciu Alin Augustin Florin și Ostaficiuc Constantin. Cu ocazia audierilor, inculpatul Blaga Lucian a făcut afirmații mincinoase în legătură cu împrejurările în care a transmis oferte de participare la licitația de închiriere a spațiilor, acesta ascunzând motivul real al simulacrului de ofertare făcut, respectiv crearea aparențelor unei proceduri deschise, transparente și competitive. În realitate, a fost favorizată firma controlată de suspecții Popoviciu Alin Augustin Florin și Ostaficiuc Constantin. Prin activitățile infracționale derulate de către acești funcționari, cu concursul direct al persoanelor ce controlau în fapt societatea comercială ce a fost declarată abuziv drept câștigătoare a licitației trucate, s-a produs Aeroportului Internațional „Traian Vuia” Timișoara un prejudiciu în cuantum de 239.570,3 lei”, mai scrie în comunicatul DNA.

Procurorii DNA au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de suspecții Alin Popoviciu și Constantin Ostaficiuc.

LĂSAȚI UN MESAJ