18.5 C
Timișoara
luni 26 februarie 2024

Demisie cu cântec la vârful Curții de Apel Timișoara! Ce s-a întâmplat cu echipa de conducere a instituției

Președintele Curții de Apel Timișoara și-a dat demisia după ce Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) nu i-a aprobat echipa de conducere. Pe ordinea de zi a Secției pentru Judecători a CSM se află cererea de eliberare din funcție a lui Mircea Crețu.

Decizia a fost luată după ce, la ședința anterioară, judecătorii din CSM au amânat numirea vicepreședinților și șefilor de secție sub pretextul unui concurs aflat în desfășurare.

Pe 28 noiembrie, Secția a amânat luarea unei decizii pentru propunerile înaintate de președintele Curții de Apel Timișoara care dorea să-și formeze echipa. Astfel, Secția pentru Judecători a CSM a amânat numirea judecătoarelor Diana Duma Pătrașcu, Anca Nacu, Laura Ani Bogdan și Lucica Dobrin în funcții de conducere a Curții de Apel Timișoara. Fără să motiveze, aleșii judecătorilor, cu majoritate de 8-1, au decis să amâne propunerile făcute de președintele instanței, Mircea Crețu.

Această chestiune a fost ridicată de judecătoarea Ramona Grațiela Milu în ședința de joi, care a arătat că a fost singura care a votat pe 28 noiembrie pentru echipa lui Crețu.

„Este de o gravitate fără precedent ca propunerile de numire să fie amânate, fără a motiva deciziile. Această respingere necesită o explicație pentru colegii care l-au considerat un vot de neîncredere”, a arătat Milu.

Președintele Curții de Apel Timișoara și-a dat demisia. Canalele informale din CSM

În replică, Elena Raluca Costache a ținut să precizeze că cei patru judecători de la Timișoara au fost informați „pe canale informale” despre motivele amânării.

„S-au dat explicații colegilor, pe canale informale. Decizia de săptămâna trecută este în contextul legii actuale. E adevărat, potrivit legii, președintele Curții își alege echipa.

Pentru funcția de șef al Curții de Apel Timișoara s-au înscris doi candidați, este un concurs în desfășurare. Amânarea din CSM a avut în vedere litera legii. Dacă obține altcineva funcția de președinte ce facem?”, s-a întrebat Costache.

Precizăm că judecătoarea Costache nu a invocat același lucru când, în iulie anul acesta, președintele Curții Militare de Apel București, judecătorul Victor Chițu, a propus vicepreședinții instanței în condițiile în care cererea lui de pensionare era înaintată deja președintelui României.

Costache nu a protestat la fel când, în mai 2023, Lia Savonea a delegat-o pe Liana Arsenie în funcția de șef al Curții de Apel București după ce Savonea a fost promovată la instanța supremă. Ambele cereri au fost aprobate de Secția pentru Judecători.

Explicații deșarte

A ținut să-i liniștească pe cei patru judecători de la Timișoara și Claudiu Marian Drăgușin care a insistat că respectiva amânare nu a fost un vot de blam și că a fost cea mai elegantă soluție care se putea lua în situația dată, opinie la care a aderat și președintele CSM Daniel Grădinaru.

Milu a explicat că instituția delegării este una de excepție și nu regula cum se întâmplă în prezent în CSM și că ar trebui ca votul de pe 28 noiembrie să facă obiectul unui proces în fața unei instanțe de contencios administrativ.

Mircea Crețu și-a dat demisia din funcția de președinte al Curții de Apel Timișoara după ce echipa propusă pentru conducerea instanței a fost ignorată de Secția pentru judecători. El este președinte al instanței și s-a înscris la concurs pentru un al doilea mandat.

Se pregătește Stoicescu

Regulamentului de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti prevede că președintele Curții de Apel „propune Consiliului Superior al Magistraturii numirea în funcţia de preşedinte de secţie” dar și vicepreședinții instanței.

Potrivit surselor PressHub, Crețu nu mai este dorit la conducerea Curții de Apel Timișoara, în ciuda reușitelor excepționale din primul mandat. O variantă luată în calcul ar fi ca judecătoarea Adriana Stoicescu, cunoscută activistă anti-UE, să ocupe această funcție, dar nu are vechimea necesară. În aceste condiții Stoicescu s-ar mulțumi și cu postul de vicepreședinte al CA Timișoara.

Sursa: https://www.presshub.ro

Alte subiecte :

Precizări privind funcționalitatea Sistemului Național RO e-Transport

Ce trebuie să știe transportatorii despre generarea codului UIT Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public, referitoare la funcționalitatea Sistemului Național RO e-Transport,...

Acțiune pentru prevenirea comercializării de produselor alcoolice către minori – bărbat depistat consumând substanțe interzise în zona Podului Dragalina

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Patrulare și Control Spațiu Public au organizat, zilele trecute, o amplă acțiune în zona Pieței Iosefin – Gara de...

Citește și :