20.1 C
Timișoara
vineri 29 martie 2024

Delicatese din Banat, pentru desert: puţe cu mac!

Să ne ierte obrazele subţiri, domniţele şi domnişoarele sfioase precum şi cucoanele prea-cuvioase, dar chiar aşa le spune acestor paste de casă cu cartofi, molcuţe şi înecate în unt topit, zahăr vanilat şi mac, un desert clasic austroungar, potrivit retetecalamama.ro.

„Este desertul cu care am crescut atât eu, cât şi soţul meu (sârbii le zic ”puce sa makom”, slovacii de la noi din Banat le zic şi mai sugestiv ”sulance sa makom” aşadar…)” spune Laura Laurenţiu, cea care a dezvăluit reţeta.

Evident, forma a dictat denumirea preparatului, deci nicio discuţie despre etimologie nu-şi are sensul. „Mai îmi amintesc cu un zâmbet cum fie iertată bună-mea, hâtră de felul ei, şi-a servit prietenele (toate binişor trecute de 60 de ani) cu puţe cu mac de ziua femeii, şi le îndemna să se servească la discreție: ”Luați, fetelor, că poate e ultima ocazie!” povesteşte Laura Laurenţiu.

Reţeta e destul de simplă şi la îndemâna celor curioşi să încerce puţele cu mac:
Timp de pregătire: o oră;
Timp de gatire: 10 minute;
Timp Total: o oră şi 10 minute;
Număr de porţii: 6
Grad de dificultate: redus

Ingrediente:
750 de grame de cartofi fierţi în coajă, cântăriţi după fierbere şi decojire;
75 de grame de griş;
1 ou;
1 praf de sare;
200-250 de grame de făină (în funcţie de calitatea de făină pe care o folosiţi, s-ar putea sa intre mai multă sau mai puţină)
80 de grame de unt;
6 linguri de mac măcinat prin maşină;
6 linguri de zahăr pudră amestecat cu un plic de zahăr vanilat
în plus:
făină pentru presărat planul de lucru

Preparare: Cartofii se fierb în coajă (preferabil să fie din cei albi, mai sfărâmicioşi) apoi se curăţă, se cântăresc 750 de grame şi se zdrobesc bine într-un castron. Se adaugă sarea, grişul şi făina, pentru început doar 200 de grame de făina. Se framanta un aluat molcuţ, încă lipicios, daca e nevoie se mai adaugă câte o lingură de făină, dar în niciun caz nu trebuie să fie un aluat tare. Se pune o oală de 4 litri cu apă sărată la fiert (sare cât pentru fierberea pastelor, să zicem 2 linguriţe). Se presară cu faina planul de lucru şi se răstoarnă aluatul, împărţindu-l în bucăţele egale. Se modelează pe planul de lucru puţisoarele nu mai lungi de 9-10 cm. Până se termină toate de modelat, va clocoti şi apa în care se plonjează toate deodată. Separat, se topeşte untul într-o cratiţă apoi se stinge focul. Când puţele se ridică la suprafaţă se mai lasa sa fiarbă în clocote mici 1-2 minute, apoi se scot cu spumiera, scurgându-le de apă şi plonjându-le direct în untul topit. Se amestecă cu grijă, de preferat cu o spatula flexibilă, ca să nu se rupă puţele şi să se îmbrace toate cu untul topit. Se adaugă imediat macul măcinat amestecat cu zahărul pudră. Cu aceeaşi spatulă flexibilă, se amestecă bine până când macul este omogen distribuit (după gust, se poate pune mai mult sau mai puţin zahar).

Se servesc imediat, calde, dar sunt la fel de bune şi după ce s-au răcit puţintel. Pentru cei care doresc puțe de post, puteţi să faceti acest aluat de tăiţei de post cu cartofi; renunţaţi la untul topit (eventual, înlocuiţi-l cu 1-2 linguri de ulei) şi… s-a rezolvat!

Sursa: retetecalamama.ro

Alte subiecte :

„Monoloagele solitudinii” la Teatrul Cetății

Teatrul Cetății își deschide noua stagiune cu o distopie teatrală despre solitudine, o ”colecție de singurătăți” care, ca o lentilă...

Căutăm jandarmi juniori pentru o zi

Vrei să te joci cu cei mai fideli parteneri, cățelușii Jandarmeriei? Ți-ar plăcea să pornești sirenele mașinilor de intervenție? Ziua Jandarmeriei...

Citește și :