Decizie istorică! Statul român vinovat de pasivitate în cazul femeii împuşcate mortal de concubin

889

Un avocat clujean a câştigat procesul intentat mai multor instituţii ale statului român de familia unei femei de 29 de ani din Târgu Mureş, care a fost împuşcată mortal de concubin. Poliţia a fost acuzată de pasivitate, în condiţiile în care victima a depus două plângeri penale împotriva bărbatului, în care menţiona că este agresată şi ameninţată cu moartea, iar poliţiştii n-au făcut nimic.

Mama unui copil de 4 ani din Târgu Mureş a fost împuşcată mortal, pe 22 ianuarie 2017, de concubin cu o puşcă de vânătoare, după ce a fost în repetate ori bătută şi ameninţată cu moartea, situaţie pe care poliţiştii din oraş o cunoşteau, deoarece în ultimele 10 zile femeia făcuse două plângeri penale. Şi totuşi, Poliţia, în afară de hârţogăria aferentă, nu a făcut nimic, nici măcar nu l-a audiat pe concubinul violent.   Judecătorii Curţii de Apel Târgu Mureş au stabilit că lipsa de reacţie poliţiştilor a favorizat producerea tragicei morţi a femeii de 29 de ani, mama unui copil de 4 ani, şi că statul român trebuie să plătească daune morale familiei femeii: adică fiului şi celor doi părinţi. Hotărârea definitivă a fost pronunţată pe 22 noiembrie 2018, dar motivarea a fost publicată recent. Cele 5 instituţii ale statului, care au avut calitatea de pârât, au de plătit în solidar suma de 150.000 de euro.

Este vorba despre Ministerul Finanţelor Publice, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale – Direcţia pentru Apel Unic de Urgenţă. Familia a fost reprezentată de SCA Chiriţă şi Asociaţii din Cluj, în cadrul căreia activează un cunoscut avocat de Penal şi cadru didactic la Facultatea de Drept a UBB – Radu Chiriţă.

Citeste mai mult: adev.ro/pjr95f

LĂSAȚI UN MESAJ