Decizia Curții de Apel Timișoara în Dosarul Herculane a șocat tot Banatul! Din ce cauză…

5566

Desigur, primii au fost ofițerii DGA Caraș-Severin care, pentru a treia oară, au făcut percheziții în deja celebrul Dosar Armaș privind devalizarea stațiunii Băile Herculane, dosar instrumentat sub coordonarea procurorilor DIICOT Caraș-Severin.

Şapte suspecţi, printre care un avocat, un executor judecătoresc, care a fost şi procuror, şi trei administratori judiciari au fost ridicaţi din sala de judecată şi duşi la sediul DIICOT Caraş-Severin pentru audieri, cercetările fiind extinse în dosarul privind Băile Herculane.
La sediul DIICOT Caraş-Severin au fost aduşi cu mandat de aducere, din sala de judecată, unde aveau termen în nişte dosare de insolvenţă, şapte suspecţi, printre care şi avocatul Istrate Rusu, executorul judecătoresc Gheorghe Brad, care a fost şi procuror, trei administratori judiciari şi un afacerist.

mascati

Practic, a fost vorba de o extindere a cercetărilor în dosarul privind devalizarea staţiunii Băile Herculane, în care a fost cercetat şi fostul deputat PSD Iosif Armaş. Mai exact, potrivit procurorilor, ca urmare a indisponibilizării de către DIICOT a mai multor imobile în dosarul privind devalizarea staţiunii Băile Herculane, omul de afaceri Alexandru Gavrilescu ar fi demarat un circuit infracţional menit să ducă la scoaterea imobilelor de sub sechestru şi însuşirea acestora, în cadrul unor proceduri de executare silită, în complicitate cu executorul judecătoresc Gheorghe Brad.

Cercetările vizează, în acest caz, infracţiuni de grup infracţional, abuz în serviciu, delapidare, spălare de bani, sustragere de sub sechestru, şantaj, înşelăciune şi distrugere. Mai mulți oficiali au fost ridicați de către ofițerii DGA direct din sala de judecată a Secției a doua Civile, cea care judecă spețele de Contencios Administrativ și Fiscal.

Fostul deputat PSD Iosif Armaş a fost arestat în aprilie 2016, alături de alţi cinci inculpaţi, fiind acuzaţi de procurori de devalizarea staţiunii Băile Herculane. Armaş a fost eliberat din arest trei luni mai târziu. Prejudiciul în acest dosar a fost estimat la circa 30 de milioane de euro.

Trei reținuți de către DIICOT

Procurorii DIICOT Caraș-Severin au decis reținerea pentru 24 de ore a omului de afaceri Alexandru Gavrilescu, a avocatului cu care firma acestuia lucra, Istrate Rusu, dar și a executorului judecătoresc Gheorghe Brad, procuror la origine.

mascati parchet1

Din păcate, Curtea de Apel Timișoara a decis nu numai că arestarea preventivă a celor trei persoane nu se impune, cum au cerut procurorii antimafia, ba chiar că nu s-ar cuveni nici măcar impunerea vreunei măsuri preventive, cerând eliberarea lor inclusiv de sub prevederile ordonanțelor de reținere dispuse pe numele acestora.

Sentința nu este, însă, definitivă: propunerea DIICOT va fi analizată și de către judecătorul de drepturi și libertăți al Înaltei Curți de Casație și Justiție, în data de 2 noiembrie, decizia acestuia fiind și definitivă în această cauză.

Cum cred procurorii că au început mânăriile

Potrivit unui comunicat al DIICOT, ancheta în acest caz a pornit de la o sesizare ce viza suspiciunea că, începând cu anul 2001, membrii unui grup infracțional organizat, la care au aderat, ulterior, și alte persoane, s-au înțeles să lucreze coordonat în atingerea unui scop comun, respectiv un profit pentru fiecare, din exploatarea ilicită a bunurilor SC Hercules SA, societate care deținea cele mai importante obiective turistice din stațiunea Băile Herculane (peste 50 de imobile).

iosif-armas-600

Până în prezent, arată procurorii, au fost identificați și trași la răspundere liderul grupului, Iosif Armaș, persoane din cadrul conducerii SC Hercules SA, care s-au erijat în locotenenți ai liderului, precum și beneficiarul final al actelor devalizate, omul de afaceri Valeriu Verbițchi. De asemenea, procurorii informează că, în cadrul anchetei, s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra imobilelor deținute de Valeriu Verbițchi, majoritatea acestora fiind însușite direct sau indirect de la SC Hercules SA.

Ulterior, pe perioada derulării cercetărilor penale, Alexandru Gavrilescu, consiliat de avocatul Istrate Rusu (care, în anul 2010, a aderat la grupul condus de Iosif Armaș, prin contracte de ordinul milioanelor de euro!), a înțeles să continue activitatea infracțională a grupului antrenând sprijinul unor membri noi, fără a căror colaborare nu își putea îndeplini scopul final — acela de devalizare a SC Hercules SA, respectiv de însușire a tuturor imobilelor acestei societăți, se precizează în comunicat.

Astfel, începând cu anul 2010, Alexandru Gavrilescu și Istrate Rusu au aderat și sprijinit grupul format și condus, spun procurorii DIICOT, de către Iosif Armaș, în sensul că au încheiat tranzacții care au dus la consemnarea unor creanțe fictive în dauna SC Hercules SA, menite a dirija sume de ordinul milioanelor de euro către cinci societăți comerciale din București, controlate de Alexandru Gavrilescu.

Conform sursei citate, începând cu luna aprilie 2016, la grupul infracțional au aderat și cei doi administratori judiciari ai SC Hercules SA, care au continuat activitatea de devalizare, în sensul că au întocmit contracte păguboase pentru societate, menite să transfere sumele de bani către societățile controlate de Alexandru Gavrilescu.

mascati parchet

„Menționăm că membrii grupului infracțional au procedat la sistarea furnizării apei termale în stațiunea Băile Herculane, deși singura sursă de venit a SC Hercules SA era furnizarea apei termale contra cost. Totodată, una din firmele controlate de către suspectul Alexandru Gavrilescu a încheiat cu SC Hercules SA, prin administratorii judiciari, un contract având ca obiect închirierea unei autoutilitare cu cisternă pentru a asigura transportul apei termominerale către beneficiarii din Băile Herculane, deși SC Hercules SA deținea atât licențele pentru exploatarea apelor termominerale în Băile Herculane, cât și instalațiile aferente”, mai spun procurorii.

Potrivit DIICOT, ca urmare a indisponibilizării de către procurori a mai multor imobile din Băile Herculane, Alexandru Gavrilescu ar fi demarat un circuit infracțional menit să ducă la scoaterea imobilelor de sub sechestrul aplicat și însușirea acestora în cadrul unor proceduri de executare silită.

Astfel, Gavrilescu și-a însușit imobilele în cadrul unor proceduri de executare silită, în care a beneficiat de sprijinul executorului judecătoresc Gheorghe Brad, care a permis, cu încălcarea dispozițiilor legale, executarea silită a nouă imobile care, în trecut, au fost delapidate de la SC Hercules SA.

Ministerul Afacerilor Interne, prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat, s-a constituit parte civilă în dosar, cu suma de aproximativ 10 milioane de euro.

2 COMENTARII

  1. Am 47de ani..am fost foarte mult timp plecat în strainatate….anul trecut mi s-a ivit ocazia sa vizitez prima oară Baile Herculane…este foarte greu de descris ce urma sa gasesc acolo…
    Dupa mintea mea…eu îi spînzuram demult pe cei vinovați…şi îi lasam sa atarne ca sa-i vada toata țara.

    Ce țara de rahat putem avea…peste tot au pus lupi sa pazeasca oile…toți lupii puşcați…ce mai
    …acuma mai nou au aparut şi urşii…sînt curios ce se întîmpla în continuare..

  2. Deci se stie oficial din 2001 si se tergiverseaza 15 ani,ii doare in spitz pe toti,se prescrie fapta si au ramas milionari cu bani,si-au trait viata,fac eventual 6 luni de arest la confort sporit regim deschis,ca is toti subrezi,si cei care trebuiau sa vegheze si sa impiedice hotia la randul lor,vor mustaci linistiti pensiile extra pe care cu suspecta generozitate le acorda toate guvernele.Mafia italiana e pistol cu apa pe langa cea din tara noastra

LĂSAȚI UN MESAJ