De Sfântul Nicolae la școala din Iosefin se lasă poarta deschisă-video

223

Din mulțimea de școli ce se descurcă unele mai bine altele ceva mai greu se distinge în mod deosebit una mai specială. În cartierul Iosefin se află școala gimnazială numărul 12 unde învață elevi dintr-o zonă întinsă din această parte de urbe.
Cele 12 stele câștigate pentru străduința lor de a se alinia la cerințele europene încep să-și arate roadele. Au parte de săli recent renovate, holuri curate, grupuri sanitare moderne. De asemenea sunt implicți în mai multe proiecte la care participă cu emtuziasm cam toți copii și dascălii lor. Cu toate că au sediul în una din cele mai vechi clădiri școlare din cartier nu se simte nici un disconfort din acest motiv.
Pentru a vedea oricine ce au mai realizat și ce se mai ocupă elevii este o tradiție de câțiva ani ca în preajma praznicului de sfântul Nicolae să aibe o zi mai aparte în care sunt bucuroși de oaspeți. Este ziua porților deschise în care oricine poate veni în vizită, să asiste la ore de teorie sau de sport. Se pot vizita laboratoarele de științe sau de calculatoare. Profesorii stau cu răbdare la dispoziția curioșilor, în special părinți ai copiilor să mai afle noutăți despre școală.
Este cunoscută mai vechea preocupare a elevilor din Iosefin pentru ecologie și pentru un trai mai apropiat de normele ce sunt prietenoase cu mediul. Aici se încurajează reciclarea materialelor ce se pot refolosi. Plasticul sau hârtia nu se aruncă în coșul obișnuit de gunoi. Acesta este doar pentru deșeurile menajere.
De mare succes s-au dovedit a fi experiențele de fizică făcute special pentru cei foarte mici. Nu sunt încă la școală dar au putut să descopere cu uimire cum însuflețește un magnet desenul unui arici din fier. Au văzut cu uimire ce se întâmplă cu o lumânare ce pluteste pe apă și consumă oxigenul. Cei de clasa a patra au conceput un mic spectacol de folclor cu dansuri specifice lor. Doamna învățătoare ce va prelua anul viitor pe cei de clasa întâi va încerca să facă mici artiști și din viitoarea generație. Cei ce stăpânesc deja limba engleză au cântat tot pentru cei ce sunt la școală.
Însuși directorul școlii a pregătit un grup de karatiști ce au impresionat prin precizia mișcărilor. Se mișcau ca în filmele asiatice.
„Este o zi cu o semnificație deosebită. Ziua școlii este deja o zi de tradiție. Noi am încercat prin demonstrațiile făcute să atragem copii. Vedeți că sunt bine pregătiți. Avem de toate nivelurile! ” este mândru de elevii săi directorul Eugen Prisecian.
Nu puține sunt cazurile în care vin preșcolari să vadă cei așteaptă peste un an sau doi. Vin și elevi de la alte școli să vada cum ar fi dacă se mută cu învățatul aici.
La toate aceste curiozități au răspuns cei din conducere cu prilejul acestei zi cu porți larg deschise pentru vizitatori.
„ Astăzi școala gimnazială numărul 12 a sărbătorit ziua școlii. În jur de 120 de copii de la grădinițele din preajmă au vizitat școala. Au asistat la diferite ateliere. Am avut atelier al dansului, al muzicii, al teatrului. A fost și un atelier al magiei fizicii. Bineînțeles au fost întâmpinați și de moș Nicolae… Toată școala a fost ornată de copii cu decorațiuni astfel încât să creem o atmosferă de sărbătoare. O atmosferă a sărbătorilor de iarnă!” mărturisește directoarea adjunctă Monica Ban bucuroasă ca a ieșit totul foarte bine.

LĂSAȚI UN MESAJ