20.3 C
Timișoara
luni 25 septembrie 2023

De sărbători atenție sporită la alimentele de origine animală. Obiceiurile tradiționale pot fi însoțite de mari pericole-video

AdministrațieDe sărbători atenție sporită la alimentele de origine animală. Obiceiurile tradiționale pot...

Ne aflăm în plin sezon în care toată lumea aleargă după cumpărături de tot felul. În special omul gospodar vrea să aibe de toate pe masă. De la produse sofisticate până la cele tradiționale.

Se cumpără multe produse din carne mai ales de porc dar și pasăre. Pentru a nu risca evenimente nedorite specialiștii de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș vegehează asupra calității acestor produse. De asemenea, în gospodăriile proprii, se sacrifică porcii. Toată lumea trebuie să fie conștientă că pericolul unor boli sau toxiinfecții alimentare este la fel îndiferent de sezon. Trichina ce duce la foarte grave imbolnăviri nu își ia concediu de odihnă nici de sărbători.
adrian radu popa dsvsa veterinari (4)La sediul DSVSA Timiș directorul executiv Adrian Radu Popa a vorbit astăzi despre măsurile de supraveghere sanitar-veterinară în perioada premergătoare și în timpul sărbătorilor de iarnă, în domeniul igienei și sănătății publice sanitare veterinare. Tot cu acest prilej a făcut și o succintă dar concludentă trecere în revistă a activității Direcției în anul ce a trecut.
Potrivit celor spuse de director, 2017 a fost un an destul de liniștit, fără mari probleme legate de domeniul lor de activitate. Dar aceste date pozitive nu sunt doar un dat de la natură ci rodul muncii complexe pe teren și laboratoare a specialiștilor.
În scopul prevenirii aparițiilor toxiinfecțiilor alimentare, pentru perioada sărbătorilor de iarnă se intensifică acțiunile de control sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor privind modul în care sunt produse, depozitate, transportate și comercializate alimentele de origine animală dar și cele de altă origine.

Inspectorii DSVSA vehează la respectarea condițiilor sanitare în toate locurile unde se lucrează cu astfel de produse. La unități de producție, procesare, depozitare și comercializare dar și în unități de alimentație publică, piețe și târguri.
Unitățile ce vor fi verficate sunt:
De tipul I, cele 26 de punctele de intrare a produselor în comerț ca: abatoare industriale sau de mică capacitate ori abatoarele de păsări. Depozitele alimentare pentru produsele intracomunitare sau importuri, centrele de colectare și ambalare a ouălor dar și centrle de colectarea vânatului.
Al doilea tip sunt în număr mai mare de 375 de unități comerciale supuse controlului din care fac parte: fabrici de procesare carne, lapte, pește, carmangerii, măcelării, depozite alimentare supermarketuri și laboratoarele de cofetărie și patiserie.
Un al treilea tip de obiective vor fi cele 3795 unități de vânzare cu amănuntul și vânzare directă: pensiuni, restaurante, piețe, târguri de Crăciun și magazine alimentare.
purceiExistă și un al patrulea tip de unități ce sunt reprezentae de 74 de exploatații cu animale: târgurile de animale, exploatații comerciale industriale de porcine, de găini pentru ouă de consum, pentru pui de carne și de curcani.
Pentru acest volum imens de muncă personalul alocat este destul de redus fiind format din 27 de medici veterinari repartizți pe unități în program de permanență, 4 medici veterinari și 4 asistenți la punctele de examinare trichineloscopică a cărnurilor. De asemenea mai sunt 6 medici ți 4 ingineri în echipe mobile de inspecție și control oficial.
Programul de permanență este în timpul programului de luni până joi de la 8,30 la 17 și vineri de la 8,30 la 14 la sediul instituției de pe strada Surorile Martir Caceu nr. 4. În afara programului de lucru prin contact telefonic zilnic non stop timp de 24 de ore.
O problemă majoră în timpul de iarnă este controlul cărnii de porc împotriva trichinei. Populația este atenționată să nu uite de acest aspect foarte serios. Printr-un examen simplu ce nu costă mai mult de 10 sau 13 lei se poate depista dacă carnea este sau nu purtătoare a acestui parazit extrem de periculos pentru om. Trebuie să se știe că animalul pare sănătos și nu prezintă semne particulare. Doar după sacrificare se poate verifica cu acuratețe.
Acest examen trichineloscopic al cărnii de porc se face pentru persoane fizice în Timișoara, în pițele din Calea Lipovei, Doinei și Iosefin. Iar în municipiul Lugoj la sediul CSVSA de pe strada Nera nr.4.
În toate celelalte localități din județ examinarea se face de către medicii veterinari de liberă practică din circumscripțiile sanitar-veterinare.

Alte subiecte :

Întreruperea apei calde în 26 și 27 septembrie – defecțiuni rețea primară

Pentru remedierea unei defecțiuni tehnice apărute la rețeaua primară de termoficare a Municipiului Timișoara, se întrerupe furnizarea apei calde de consum în ziua de...

Studenții Universității Politehnica Timișoara, din nou în amfiteatre

După festivitatea de deschidere a anului de învățământ academic, organizată de Universitatea Politehnica Timișoara sâmbătă, 22 septembrie 2023, pe Stadionul Știința, în cadrul căreia...

Citește și :