De data asta vom avea stadion modern și sală polivalentă?

  262

  Timișenii ce mai aveau o urmă de îndoială pot sta liniștiți în privința infrastructurii sportive de care va beneficia Timișoara și astfel implicit județul nostru.

  De mulți ani se vorbește de ambiția de a avea și noi o adevărată sală polivalentă pentru manifestări sportive la nivel european ce să poată fi folosită și pentru evenimente cultural artistice. Promisiuni au tot fost aruncate în vânt de diverși politicieni vremelnici. Ba mai mult decât atât.

  La un moment dat s-a ajuns și la faza polemicilor și atacurilor despre cel mai potrivit loc unde să funcționeze o astfel de sală. Dar nimeni nu a luat în serios cel mai simplu element dintr-o astfel de ecuație. Sunt disponibili banii necesari? Și avem cu adevărat sprijinul de la centru pentru o astfel de investiție? Că doar cu fonduri locale e greu de crezut că se va putea ridica o sală impresionantă.

  După cum ne asigură, plin de optimism, președintele CJT Alin Nica, acum s-a trecut de faza de nesiguranță și se va face ceva. Liderul liberal a avut discuții la București cu funcționari ai Companiei Naționale de Investiții, acum câteva zile și s-a ales varianta ce pare optimă pentru a merge mai departe cu investiția la noua sală de sport dar și la stadionul care de asemenea este un vechi deziderat neînfăptuit. Nica ar dori ca o singură firmă să se ocupe și de proiectare dar și de execuția obiectivului. Se mizează pe experiența și profesionalismul unor firme străine (poate italiene) ce au mai edificat astfel de investiții.

  „… solicitarea a fost ca proiectanții să gândească costuri de operare mici, ca să găsim un operator extern pentru ambele. În străinătate sunt cei mai buni operatori. Exemplele din România nu sunt de natură să arate că avem succes în acest sens”, a concluzionat Alin Nica.

  Deja au fost discutate patru variante posibile. Două din ele au șanse de a trece în faza următoare. Cât despre stadion se dorește ca acesta să fie cu terenul descoperit. În cazul celor cu acoperiș sunt mari probleme de a asigura dezvoltarea gazonului.

  Stadionul ce va lua locul actualului „Dan Păltinișanu” va avea o capacitate de 35.000. Dar situația este mai complexă. Ar trebui un spațiu mai mare și facilități de acces pentru utilaje și camione cu echipamente în cazul unor mari concerte. Asta pentru a se evita situațiile neplăcute ce se ivesc la Arena Națională din București.

  „Se preconizează ca studiul de fezabilitate să dureze până în trimestrul doi al anului viitor, apoi să se treacă la licitația pentru proiectare și execuție. Sperăm ca până la toamnă să avem selectat un constructor pentru acest obiectiv foarte important de investiți”, declarat Alin Nica. Dânsul dorește ca ambele investiții să aibe și spații conexe cum ar fi spații comerciale și de cazare. Delegațiile sportive ar trebui să poată fi cazate chiar lângă locul de desfășurare a competițiilor.

  Dacă e să se facă o estimare a costurilor acestea ar trebui să se înscrie în suma de 110 milioane de euro pentru stadion.

  LĂSAȚI UN MESAJ