13 C
Timișoara
joi 28 martie 2024

De ce nu trebuie conectate forajele proprii la instalațiile de apă legate la rețeaua publică? Aquatim explică

Sesizări recente primite la Aquatim privind calitatea apei aduc în prim plan o situație cu care Aquatim s-a mai confruntat în trecut și care pune în pericol siguranța consumatorilor – foraje conectate la instalațiile de apă legate la rețeaua publică.

Din păcate, echipele Aquatim au descoperit, de-a lungul timpului, persoane care își conectează forajele proprii, din gospodărie, la instalațiile interioare de apă. Acest lucru nu este permis, și mai mult, este periculos, pentru că apa din foraje, cu o presiune mult mai mare decât cea „de la rețea”, poate ajunge ușor în rețeaua publică de alimentare, unde perturbă sensurile de curgere și alterează calitatea apei distribuită întregii localități.

În Timișoara și localitățile periurbane conectate la rețeaua de alimentare cu apă a municipiului (Moșnița Nouă, Moșnița Veche, Ghiroda, Săcălaz, Utvin, Sânmihaiu Român, Albina), calitatea apei din rețeaua publică este foarte bine controlată, din stația de tratare până la robinete. În laboratoarele Aquatim se fac, zilnic, sute de analize, înainte de pomparea în rețea, iar de-a lungul rețelei, se prelevează și testează săptămânal apă, din mai multe puncte. De aceea, atunci când consumatorii ne anunță ca la robinet curge apă de culoare ruginie, iar în zonă nu a avut loc nicio intervenție la rețeaua publică, echipele Aquatim își pun imediat problema de a localiza foraje ale consumatorilor legate la rețea.

Avertizăm consumatorii că se expun ei înșiși unor riscuri consumând o apă, a cărei calitate nu o pot controla eficient și că pot pune în pericol siguranța apei din rețeaua publică. Folosirea forajelor ca sursă alternativă de apă, pentru udatul grădinilor etc, este binevenită. Conectarea acestora, însă, la instalațiile interioare de apă potabilă este ilegală, a transmis, miercuri, directorul general al Aquatim, Ilie Vlaicu.

Marți seara, la ora 23, o echipă de la Aquatim a depistat, la Moșnița, o astfel de legătură a unui foraj dintr-o gospodărie la instalația interioară conectată la rețea.

De ce se colorează apa?

Apa din foraje, cu presiune mare, ajunge în rețea, curgând “invers”, din casă în stradă. Urmări: se schimbă sensurile din rețea și se antrenează depuneri, iar când se combină apă tratată cu apă netratată, au loc reacții chimice în care e implicat fierul din apă, de unde rezultă culoarea ruginie.

 

 

Alte subiecte :

Două evenimente la care sunt așteptați iubitorii de muzică și poezie

Walter Ghicolescu va concerta pentru prima dată în Timișoara vineri, 29 martie la ora 20, la Porto Arte, sau „Vaporu” cum mai este cunoscut...

Peste 50 de tone de deșeuri adunate de pe spațiile verzi

În mai puțin de o lună, în cadrul campaniei de curățare a spațiilor verzi, Primăria Timișoara a adunat peste 50 de...

Citește și :