6.1 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

De ce am pierdut un an din viața normală și poate mai pierdem unul

De ce am pierdut un an din viața noastră normală? Și, mai grav, poate mai pierdem unul. Răspunsul nu este simplu. Este un amalgam de stângăcii ale autorităților centrale și locale, o nepăsare din partea multora, isteria conspiraționiștilor și lipsa unei educații a românilor. De asemenea, lipsurile din sistemul ce ar trebui să vegheze la siguranța noastră, a tuturor, a făcut ca acest nou virus să ne pună stăpânire pe viață și să își facă de cap.

Forțele de ordine față în față cu pandemia

Carantina nu prea a funcționat în Timiș și în continuare sunt mulți cei care încalcă regulile. Este și foarte greu să ții în frâu și să verifici aproape 760.000 de locuitori ai județului. Nici în Timișoara nu este mai ușor. Asta din prisma forțelor de ordine care se află pe teren zilnic și veghează la respectarea măsurilor impuse de pandemie. Aproape 90% dintre polițiștii din cadrul IPJ Timiș lucrează în operativ. Însă ei au și alte misiuni și sute de dosare de investigat. Aceeași situație este și la Inspectoratul de Jandarmi Timiș, care participă, zilnic, la misiunile pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

De mai bine de un, pe străzile din Timiș s-au aflat, în fiecare zi, aproximativ 300 de forțe de ordine, care au verificat zeci de societăți comerciale și mijloace de transport, dar și mii de persoane. Iar acestea sunt acțiunile zilnice!

Dacă vorbim despre Timișoara, aici forțele de ordine județene primesc ajutor și de la polițiștii locali. Sunt aproximativ 252 de agenți care muncesc pe teren. Și ei verifică dacă în magazine sau în transportul în comun sunt respectate măsurile de protecție. Tot ei sunt cei care îi supraveghează pe timișorenii aflați în izolare la domiciliu sau în carantină. În medie, în județ, sunt 200 de persoane aflate în carantină, multe în Timișoara. De asemenea, între 100 și 150 de persoane intră zilnic în izolare. Acești oameni trebuie verificați în fiecare zi, pentru că nu au voie să părăsească locuințele sau sptațiile unde sunt în carantină.

Ilegalitățile se țin lanț

Pandemia care ne-a dat viața peste cap îi face pe mulți să încalce regulile. Sătui de restricții, mulți timișeni au organizat petreceri, deși nu aveau voie. În fiecare sfârșit de săptămână, autoritățile descoperă chefuri organizate în localuri sau restaurante. În ultimul weekend, atât în Timișoara cât și la Arad, forțele de ordine au întrerupt o petrecere și o nuntă.

Mai mulți cheflii care încălcau regulile pandemiei s-au trezit cu polițiștii la ușă. În preajma orei 23:00, 16 persoane au fost surprinse participând la o petrecere privată organizată într-un club din Timișoara.

Petrecăreții au primit amenzi în valoare totală de 31.500 de lei. Organizatorul a fost și el sancționat cu 10.000 de lei și s-a ales și cu dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

La Șimand, în județul Arad, o mireasă și un mire au avut parte de o supriză mai puțin plăcută. La nunta organizată ilegal în pandemie au descins polițiștii și mascații, care în loc de dar au dat amenzi și au întocmit și dosar penal. Erau prezenți 43 de oameni.

Au fost aplicate sancțiuni contravenționale tuturor participanților și administratorului localului, în valoare totală de 29.000 de lei. De asemenea, a fost întocmit un dosar penal cu privire la săvârșirea infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor.

Chiar și unii patroni de magazine sfidează regulile în pandemie. Polițiștii din Timișoara au descoperit o societate comercială care avea ușile deschise după ora 18:00, deși acest lucru este ilegal.

Du-te-vino cu carantina

În 8 martie, Timișoara și localitățile periurbane Dumbrăvița, Giroc, Moșnița Nouă și Ghiroda intrau în carantină pentru două săptămâni. În orașul de pe Bega, rata de infectare cu Sars-Cov-2 era atunci de 7,3/1.000 de locuitori. Astfel, timișenii trebuia să aibă la ei o declarație pe propria răspundere, adeverință de la angajator sau legitimația de serviciu pentru a ieși din case. Cele 14 zile au trecut și toată lumea aștepta cu sufletul la gură o nouă ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș.

În 21 martie, în cadrul ședinței, prelungirea carantinei a picat la votul membrilor. Incidența cazurilor COVID din Timișoara era de 8,19 la mia de oameni. În aceste condiții, autoritățile centrale au intervenit. Raed Arafat, șeful DSU, a decis că măsurile trebuie păstrate pentru încă trei zile. Decizia a fost contestată de HORETIM și a avut câștig de cauză. Prea târziu, însă, pentru că autoritățile județene, de această dată, prelungeau carantina cu încă șapte zile. La Timișoara, rata de infectare cu noul virus ajunsese la 8,43 la mia de locuitori.

„După analiza atentă a tuturor datelor primite din partea Direcției de Sănătate Publică Timiș și a specialiștilor din cadrul Comitetului Județean de Situații de Urgență Timiș, s-a decis că se va solicita Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției emiterea Ordinului Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență privind prelungirea pentru o perioadă de 7 zile a măsurii de carantină zonală pentru municipiul Timișoara, comuna Dumbrăvița, comuna Giroc, comuna Ghiroda și comuna Moșnița Nouă, începând cu data de 25 martie 2021, ora 00:00. DSP a făcut în cursul zilei de ieri analiza și a trimis INSP propunerea de carantinare pe 7 zile. INSP a transmis avizarea carantinării pe 14 zile”, se arată în decizia CJSU Timiș, luată în 24 martie.

În 31 martie, vestea mult așteptată, mai ales de timișoreni, a venit! CJSU Timiș a votat ridicarea carantinei pentru Timișoara, Dumbrăvița, Giroc, Moșnița Nouă și Ghiroda. Așadar, oamenii nu mai trebuie, din 1 aprilie, să aibă la ei hârtii pentru a ieși din case. În orașul de pe Bega, incidența cazuri COVID era de 7,4 la mia de locuitori, mai mare decât ziua în care s-a instaurat carantina inițială.

Însă, între timp, Guvernul a anunțat noi măsuri. Așadar, localurile din exterior și magazinele pot funcționa, zilnic, până la ora 18:00, iar circulația populației a fost restricționată de la ora 20:00. Totuși, autoritățile spun că măsurile impuse în ultima luna au dat roade.

Muncă de acasă de mai bine de un an

Mii de angajați, în special din domeniul IT & C, muncesc de un an de acasă. Dacă pentru unii este plăcut și comod, pentru alții este greu. Lipsește socializare și ambientul unui spațiu de lucru. În ajutorul lor vine o companie din Timișoara, care a creat mai multe spații de birouri ce pot fi închiriate.

Mai exact, timișorenii care nu vor să lucreze de acasă pot să închirieze un birou într-un spațiu creat special pentru asta și pot să-și desfășoare activitatea acolo. Mai exact, îți iei laptopul cu tine și mergi la birou ca și cum ai merge în compania unde activezi. Aici interacționezi cu alți oameni, cunoști persoane noi și poți ieși la o cafea… exact ca înainte de pandemie.

Spațiile de birouri sunt dezinfectate și igienizate constant, este păstrată sidtanța fizică, iar cei care vin aici să lucreze poartă mască.

Majoritatea sunt de părere că munca de la birou facilitează comunicarea între colegi: peste 50% dintre respondenţi comunică mai bine cu echipa atunci când lucrează de la birou, în timp ce mai mult de o treime consideră că pierd controlul asupra a ceea ce fac ceilalţi din echipă atunci când lucrează de acasă.

Agenția de cercetare de piață Wisemetry Research a realizat un studiu privind telemunca. Potrivit rezultatelor, 37% dintre respondenții care au experimentat și munca de la birou, și munca de la domiciliu/regimul telemuncă spun că lucrează mai mult, ca timp alocat, atunci când muncesc de acasă. 35% spun că nu au observat un tipar sau lucrează la fel de mult în ambele situații, iar cei mai puțini, 28%, sunt de părere că muncesc mai mult de la birou.
Peste o treime dintre respondenți consideră că sunt mai creativi atunci când muncesc de acasă, în timp ce un sfert apreciază că munca de la birou îi ajută să fie mai creativi. În plus, munca de acasă pare să încurajeze și adoptarea unor obiceiuri de viață sănătoase, precum luarea mesei de prânz și desfășurarea activităților fizice/sportive.

Pe de altă parte, 31% dintre angajați consideră că au stări de anxietate mai frecvente atunci când lucrează de acasă, comparativ cu 25%, care se simt mai anxioși atunci când muncesc de la birou.

Majoritatea este de părere că munca de la birou facilitează comunicarea între colegi: peste 50% dintre respondenți comunică mai bine cu echipa atunci când lucrează de la birou, în timp ce mai mult de o treime consideră că pierd controlul asupra a ceea ce fac ceilalți din echipă atunci când lucrează de acasă.

„Printre avantajele telemuncii putem enumera și flexibilitatea, oamenii își pot ajusta programul de lucru la propriile lor nevoi și responsabilități/circumstanțe personale, iar o astfel de personalizare poate spori satisfacția resimțită față de muncă. Teoria schimbului social spune că un angajat mai satisfăcut de locul său de muncă va lucra mai eficient și va depune voluntar mai mult efort pentru a-și demonstra utilitatea. Faptul că 42% se străduiesc să demonstreze că lucrează eficient și de acasă este un indiciu că oamenii vor să beneficieze în continuare de această flexibilitate — regim mixt de lucru, însă suplimentarea timpului alocat muncii este un semnal de alarmă pentru departamentele de HR, care ar trebui să monitorizeze atent bunăstarea angajaților în această perioadă și să organizeze sesiuni online de team building pentru a menține coeziunea echipei. Nu trebuie pierdut din vedere nici contextul atipic care a determinat migrația spre telemuncă; proporția respondenților care au declarat că au lucrat mai mult în ultima perioadă de teamă că își pot pierde locul de muncă a fost mai mică decât a celor care s-au aflat în alte situații — 8%, dar nu este de neglijat. În plus, este evident, din date, că munca domestică revine disproporționat femeilor, care se găsesc în situația de a depune eforturi mari pentru a găsi un echilibru între sarcinile de la locul de muncă și cele de familie”, spune Tania Chilin, sociolog și consultant la Wisemetry Research.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :