De ce a intrat INS în greva tăcerii?

1430

După cum este cunoscut, Institutul Național de Statistică al României a sistat, începând cu 22 februarie 2016, publicarea buletinelor statistice lunare atât pe website-ul propriu (www.insse.ro), cât și pe cel pus la dispoziție de Departamentul de Statistică al ONU (www.data.un.org). Evident, acest blackout al INS în ceea ce privește difuzarea unor informații oficiale referitoare la dinamica lunară – la nivel național și județean – a celor mai uzuali indicatori demografici, a numărului de salariați și a salariilor medii , a producției, a exporturilor și a importurilor de bunuri și servicii, a prețurilor sau a numărului de pensionari și a pensiilor medii reprezintă un incident fără precedent. Nu-mi amintesc ca așa ceva să se fi întâmplat în ultimile cinci decenii!

Dar de ce a intrat INS în greva tăcerii sau în silenzio stampa, cum spun fotbaliștii? De ce a sistat INS publicarea buletinelor statistice lunare, cele mai valide surse de date statistice din România? Este acest blackaut informațional o decizie a conducerii INS sau o decizie împusă de guvernul sau de parlamentul României? Sau mai degrabă, la fel ca și în cazul scandalului dintre șefa DNA și SIE, conducerea INS a intrat – vorba domnului Băsescu- „într-un joc care nu e al ei” (1)? În acest context, blackout-ul informațional la care a recurs INS reprezintă, în opinia mea, o „soluție” extrem de neprofesionistă, ca să nu spun stupidă, de a cosmetiza gravele disfuncții social-economice cu care se confruntă România în acest moment. Pentru că, toată lumea știe, mă refer la compatrioții lucizi și informați, că România a devenit , după un deceniu de la primirea în NATO și după șapte ani de la primirea în UE, cea mai depopulată și cea mai săracă țară din UE.

În primul rând, populația României a scăzut în ultimii 25 de ani cu 3 340 740 locuitori (-14,4%), numărul copiilor și al tinerilor cu vârste mai mici de 19 ani – cu 3 240 653 locuitori (-43,8%), iar numărul românilor cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani – cu 1 101 160 (-8,2%). În aceeași perioadă, numărul românilor cu vîrste mai mari de 64 de ani a crescut cu 1 002 065 locuitori (42%). Ori, nicio țară din UE nu a înregistrat în perioada menționată disfuncții demografice atât de sumbre ca și România (2)!
În al doilea rând, România este în acest moment cea mai săracă țară din UE, atât în ceea ce privește nivelul pragului de sărăcie și ponderea populației afectate de sărăcie, cât și în ceea ce privește valoarea mediană a veniturilor disponibile pe locuitor.

Eșantion    euro pps (2014) % (2014)
   PS VME PAS
Luxemburg 16 962 28 270 16,4
Austria 12 997 21 662 14,1
Suedia 12 368 20 613 15,1
       :      :      :    :
Polonia 5   736 9   560 17,0
Estonia 5   545 9   241 21,8
Grecia 5   166 8   610 22,1
Croația 4   644 7   740 19,4
Lituania 4   557 7   595 19,1
Ungaria 4   536 7   559 14,6
Letonia 4   392 7   320 21,2
Bulgaria 4   052 6   754 21,8
România 2 454 4 090 25,4

euro pps – un etalon monetar convențional care are aceeași putere de cumpărare în toate statele din UE 28; PS – nivelul pragului de sărăcie în euro pps pe locuitor; VME – valoarea mediană a veniturilor în euro pps pe locuitor; PAS – ponderea populației afectate de sărăcie din totalul populației. Sursa, Eurostat, Population and social conditions.

Din datele precedente rezultă foarte clar că România se află în acest moment într-o situație critică datorită procesului asimtotic de depopulare din ultimele decenii și de depreciere flagrantă a nivelului de trai în raport cu celelalte state din UE. Într-adevăr, faptul că peste 5 milioane de români supraviețuiesc în condiții de mizerie beneficiind de venituri individuale lunare mai mici de 204 euro pps (aproximativ 485 lei), iar jumătate din populația României beneficiază de venituri individuale lunare mai mici de 341 euro pps (aproximativ 808 lei) reflectă o realitate sumbră comparativ cu cea din 1990. Iar această realitate devine și mai sumbră dacă luăm în considerare că nivelurile pragului de sărăcie și al veniturilor mediane specifice României sunt cu 39,4% mai mici comparativ cu cele din Bulgaria! Ca să nu mai vorbim de faptul că aproape 200 000 de români „beneficiază” în acest moment de venituri individuale lunare de numai 47 lei (2)!

În opinia mea, nici membrii actualului parlament, nici cei ai actualului guvern de la București nu cunosc și nici nu vor să cunoască cât de depopulată și cât de săracă a devenit România după 25 de ani de „democrație originală”. În aceste condiții, greva tăcerii de la INS poate continua sine die, deoarece cei care ar trebui să stopeze această grevă stupidă – domnii Tăriceanu, Zgonea și Cioloș – nu fac și nu vor face absolut nimic. Ei nu sunt și nu vor fi absolut deloc deranjați de faptul că funcționarii de la INS au sistat publicarea buletinelor statistice lunare pe care le-au substituit cu informări irelevante despre așa-zise „tendințe în evoluția activităților economice” sau despre câți români solicită autorizații pentru repararea sau înnoirea locuințelor. Cu toate acestea, cred că nu trebuie să devenim depresivi, deoarece mai există, totuși, o speranță în ceea ce privește restabilirea ordinii și disciplinei în cazul INS.

Foarte recent, ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, un diplomat care a acumulat multă experiență și competență, a făcut o lung turneu de documentare în cele mai importante orașe ale României. Și chiar dacă autoritățile din aceste orașe au cosmetizat cât au putut colapsul demografic și sărăcia cu care se confruntă românii, sunt convins că domnul Hans Klemm a înțeles cât de săracă și de îmbătrânită a devenit România după aderarea la NATO și la UE. Din acest motiv, cred că Hans Klemm va stopa stupida grevă a tăcerii de la INS și va implica parlamentul și guvernul României în contracararea sărăciei și a depopulării, cele două riscuri extreme care afectează în acest moment România. Pentru că o Românie foarte săracă și foarte îmbătrânită ar reprezenta o verigă foarte slabă în flancul Sud – Estic al NATO. Iar Washingtonul nu își poate asuma un asemenea risc letal în teribila confruntare cu Rusia.

Iată de ce, sunt convins că oficialii ambasadei SUA de la București vor soluționa foarte rapid și eficace stupida silenzio stampa de la INS, la fel cum s-a întâmplat și în cazul scandalului dintre șefa DNA și SIE. Și chiar dacă această foarte probabilă reimplicare a ambasadei SUA în „treburile interne” ale României va genera anumite rumori dezaprobatoare, nu cred că domnul Hans Klemm are de ce să-și facă probleme. Pentru că, nu-i așa?, majoritatea românilor sunt convinși că țara lor trebuie mereu „protejată” de o superputere tutelară și că „papucul american este preferabil cizmei rusești”…

Surse: 1. www.ziare.com, Băsescu despre scandalul Kovesi – SIE: Șefa DNA a intrat într-un joc care nu e al ei; 2. Eurostat, Population and social conditions.

Dr. Ing. Nicolae Țăran

1 COMENTARIU

  1. Nea Țărane, ăsta nu-i articolul programat pentru Vocea Rusiei?… Vezi că le-ai încurcat!… Și vezi că silenzio stampa e doar în mintea ta. Pe zi ce trece e tot mai mare silenzio și tot mai mică stampa… P.S. Apropo, buletinele se trimit în continuare. Și apar în continuare. Nu e nevoie de asemenea măsuri drastice. Se pot mânări statisticile altfel și o știi foarte bine, că doar ai făcut școala cot la cot cu sovieticii victorioși…

LĂSAȚI UN MESAJ