De astăzi, popririle pe conturile bancare vor fi ridicate în cel mult o oră

246

De luni, 3 februarie, popririle pe conturile bancare vor fi ridicate iîn cel mult o oră, spune ministrul Finanţelor începând de luni. A intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial a OG nr. 5/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/205 privind Codul de procedură fiscală.

Astfel s-a făcut reglementarea instituirii şi ridicării popririi în mod electronic, astfel încât suma să fie ridicată la îndestularea sumei poprite, iar debitorului să îi fie eliberate conturile cât mai repede. „Este o măsură de care toată lumea în România avea nevoie. Ştiţi foarte bine până acum cât de complicat era de fiecare dată când cineva avea o problemă, erau conturile poprite şi trebuia să mergi la fiecare bancă cu dovada că ai făcut plata către ANAF. Acesta este un prim pas cu o soluţie dezvoltată intern la Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF. Urmează o updatare a acestei soluţii în perioada următoare, cu sistemul bancar, ca să fie cât mai prietenoasă cu utilizatorii”, a declarat ministrul Finanţelor, după şedinţa de Guvern de săptămân atrecută.

Florin Cîţu a explicat cum va funcţiona ridicarea electronică şi automată a popririi, precizând că ea va fi făcută „în cel mult o oră“ de la plata datoriilor. „Cât mai repede înseamnă aproape imediat. Există un algoritm care ordonează conturile în funcţie de sumele din conturi şi apoi se face poprirea în funcţie de suma din conturi şi se opreşte după ce s-a îndestulat, s-a luat toată suma. Apoi toate conturile sunt eliberate. (…) Modul electronic e să o facem în cel mult o oră. Va fi notificată şi banca şi angajatorul”, a explicat Cîţu.

Modificările aduse Codului de procedură fiscală arată că băncile vor fi obligate să transmită electronic informaţii privind suma disponibilă de plată şi să nu debiteze conturile datornicilor ori să accepte alte plăţi din conturile acestora până la realizarea plăţii efective.

„În cazul popririlor înfiinţate de organul fiscal central, instituţiile de credit efectuează plata sumelor indisponibilizate în contul special deschis la Trezoreria Operativă Centrală, cu indicarea numărului de evidentă a plăţii, în termenul stabilit prin ordin al ministrului finanţelor publice. În situaţia în care numărul de evidenţă a plăţii este completat eronat, suma se restituie instituţiei de credit de către Trezoreria Operativă Centrală”, arată o modificare.

În perioada suspendării executării silite, popririle efectuate anterior rămân în vigoare, cu excepţia situaţiilor în care se depune o scrisoare de garanţie, caz în care suma pentru care s-a înfiinţat poprirea se actualizează în cel mult două zile de la data intervenirii suspendării.

Sursa: adevarul.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ