Dan Şova, trimis în judecată de procurorii DNA, în dosarul CET Govora

105

Procurorii DNA l-au trimis în judecată marţi, pentru trafic de influență, pe senatorul Dan Şova, în dosarul legat de centrala de energie termică CET Govora, alături de Mihai Bălan, director general al acestei unităţi, acuzat de abuz în serviciu în formă continuată.

Procurorii susţin că, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Șova a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

În urma demersurilor întreprinse de Dan Șova pe lângă Mihai Bălan, acesta a încheiat două contracte de consultanță cu firma de avocatură reprezentată de martorul denunțător, iar în perioadele ianuarie – octombrie 2012 și respectiv iunie 2013 – august 2014 a avizat, din partea CET Govora, plățile efectuate în baza celor două documente, cu încălcarea prevederilor legale și a normelor interne de funcționare a societății respective.

Anchetatorii susţin că încheierea unor astfel de contracte de consultanță nu-și găsea justificarea, întrucât, la acea vreme, CET Govora dispunea de un departament juridic în care își desfășurau activitatea şase juriști, iar problematica dosarelor aflate în lucru nu impunea asistență din partea vreunei societăți de avocați.

DNA precizează că Mihai Bălan a produs un prejudiciu în dauna CET Govora SA în valoare de 1.301.410 lei (suma totală decontată cu o frecvență lunară, în baza celor două contracte sus menționate), concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite, în același cuantum, de către firma de avocatură.

Pe de altă parte, Dan Șova a pretins de la persoana denunțătoare suma de 5.000 euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistență juridică ce urma să se încheie între CET Govora și casa de avocatură respectivă.

Procurorii cred că cea mai mare parte a banilor primiți de Dan Șova au fost orientați către stingerea unei datorii provenită din obligațiile inculpatului de cumpărător al unui imobil situat în București.

În cauză, a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile situate în București, ce aparțin celor doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Foto: https://www.facebook.com/dan.sova

LĂSAȚI UN MESAJ