Dan Ionescu își va pune amprenta pe un concert ce poate deveni excepțional

328

Dan Ionescu are o carieră muzicală remarcabilă ca și chitarist, compozitor şi lider, ce se întinde peste trei decenii, atât în Europa cât și în Canada. Educația muzicală timpurie a început-o cu pianul clasic, urmat de chitară, la vârsta de 15 ani. Cariera profesională şi-a început-o în anii 80 în ţară, precum și în Iugoslavia, Ungaria, Germania și Franţa.

El a fost votat cel mai bun chitarist de jazz românesc de critici precum și de public timp de 12 ani consecutivi. La mijlocul anilor 90 el a înregistrat discul „Dan Ionescu Electric Version”, împreună cu grupul său de atunci. În anii 2000, a fost membru al grupului latino din Toronto „Vibrason”. În 2006, pentru promovarea CD-ului Last Winter, el a vizitat Japonia, ca membru al formaţiei japoneze conduse de saxofonistul Kenji Shimitsu. A fost, de asemenea, sideman pe 10 CD-uri înregistrate în Toronto și Montreal, iar în 2014 a lansat cu DansBand proiectul „Ginga”, cu muzică braziliană.

Din 1996, Dan a devenit o prezență constantă pe scena de jazz din Toronto, evoluând în cluburi, festivaluri, evenimente speciale, precum și la înregistrări cu interpreţi de top din Canada: Don Thompson, Pat LaBarbera, David Braid, Phil Dwyer, Neil Swanson, Dave Restivo, Norman Marshall Villeneuve, Kieran Overs, Michael Stuart, Adrean Farrugia, Bruce Cassidy, Mark Kieswetter, George Koller, Bill McBirnie, John McMurchy.

Dan Ionescu a fost mereu preocupat de extinderea posibilităților chitarei astfel încât, din anul 2010, a început să cânte la un instrument cu opt corzi, proiectat și construit de el însuşi, iar de atunci încoace cântă la acest instrument aproape exclusiv.

Pentru întâia oară, după mulţi ani de la emigrarea sa în Canada, Dan Ionescu a apărut la Gala de Blues Jazz Kamo din noiembrie 2011, la invitaţia directorului artistic al acestui eveniment, Johnny Bota, care îi fusese coleg în Cvartetul Gondi. Atunci Dan Ionescu a evoluat alături de Bega Blues Band şi de… foştii săi colegi, toboşarul Eugen Gondi, chitaristul şi keyboardistul Toni Kuhn şi de basistul Johnny Bota.

De data aceasta, după alţi cinci ani, Dan Ionescu va cânta, în premieră, alături de muzicieni canadieni de jazz cu care a colaborat de-a lungul vremii şi cu care va evolua la Festivalul de jazz din Bucureşti în 22 septembrie 2016. Ei sunt David Restivo, unul dintre cei mai căutaţi şi mai respectaţi pianişti din Canada, basistul Jim Vivian şi toboşarul Kevin Dempsey.

Un muzician care, incontestabil, a făcut istorie în jazzul românesc și o carieră fulminantă în Canada, artist desemnat drept cel mai bun chitarist de jazz din România vreme de 12 ani consecutivi, deschide stagiunea de jazz&blues pusă la cale de Johnny Bota în Sala de evenimente culturale a Consiliului Județean Timiș: Dan Ionescu Quartett este prima trupă din Canada care cântă la Timișoara, subliniază Bota. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 24 septembrie 2016, de la ora 19.

Accesul la concert va fi liber!

LĂSAȚI UN MESAJ