Dan Diaconu: Primăria nu e bancă, nu poate ajuta cu bani proprietarii imobilelor pentru reabilitare

75

Fostul viceprimar liberal al Timişoarei, Dan Diaconu, a declarat, joi, că proiectul de reabilitare a faţadelor clădirilor neîntreţinute, cu sprijin din partea municipalităţii, anunţat recent de primarul Dominic Fritz, nu reprezintă decât „intenţii”, întrucât nu a existat nicio consultare în acest sens, iar una din „cele mai mari aberaţii” este afirmaţia că municipalitatea ar ajuta proprietarii acestor clădiri cu o cotă de „finanţare rambursabilă în baza unui contract de ipotecă”.

El subliniază, într-o postare pe Facebook, că primăria nu poate acorda sprijin în acest fel cetăţenilor, pentru că nu este bancă. Dan Diaconu susţine că „nu a existat o consultare înainte de ‘a lansa’ acest program, sau mai degrabă intenţiile programului pentru că el nu are încă un text. (…). Intenţia iniţiatorilor (proiectului anunţat de Dominic Fritz, n.r.) este că pentru imobile monument istoric individual şi ansambluri, (se acordă de municipalitate, n.r.) 20% finanţare nerambursabilă şi ’80 % finanţare rambursabilă în baza unui contract de ipotecă imobiliară’. Pentru imobile din situri istorice: 50% ‘finanţare rambursabilă în baza unui contract de ipotecă imobiliară’, 50% contribuţie proprie a proprietarilor’.

Fostul viceprimar explică faptul că finanţarea nerambursabilă (grant) „este strict reglementată de legea 153/2011”, iar „primăria nu poate stabili de capul ei care este contribuţia din bugetul local. Ea e foarte clar definită: 50%, nici mai puţin, nici mai mult”.

Dan Diaconu subliniază că una din „cele mai mari aberaţii”, ale actualului proiect este „finanţarea rambursabilă în baza unui contract de ipotecă”.

„Dacă aţi fi întrebat (echipa primarului), aţi fi aflat că această sintagmă a fost cauza pierderii fondurilor rambursabile KFW pentru clădiri private şi cel puţin o persoană care era consultant KFW atunci şi lucrează acum în primărie putea sa vă spună. Primăria nu e bancă şi nici IFN. Primăria nu poate acorda credite, chiar dacă le numeşte ‘finanţări rambursabile'”, arată Dan Diaconu, pe Facebook.

Primarul Dominic Fritz a anunţat, marţi, că toate monumentele istorice, individuale sau din ansamblul de monumente, vor beneficia de finanţare.

LĂSAȚI UN MESAJ