Dacii de la munte coboară să dea mâna cu neamurile de la câmpie

522

Asociația ArheoVest din Timișoara își continuă munca de punere în valoare a trecutului istoric încă ascuns al locurilor noastre. Efortul lor, foarte puțin cunoscut de publicul larg, este scos la lumină. Iată că acum a venit unul din rarele momente când lasă șantierul si lopata și vă invită pe toți cei interesați de un crâmpei de istorie, să vă vedeți strămoșii daci. Dacii de la munte își dau întâlnire cu rudele lor de la câmpie tocmai în holul mare al Universității de Vest într-o expoziție deosebită.

Organizatorii principali ai acestei expoziții sunt Universitatea de Vest din Timișoara și Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, alături de colaboratorii lor: Asociația ArheoVest Timișoara, Consiliul Județean Timiș, Consiliul Județean Hunedoara și Muzeul de Arheologie, Istorie și Etnografie Hunedoara.

Expoziția prezintă în oglindă civilizația dacică din zona de munte și civilizația dacică din câmpie, reflectate prin descoperirile din arealul Munților Șureanu și a Câmpiei Banatului, între care se remarcă siturile de la Ardeu „Cetățuia” (responsabil științific al cercetărilor, C.S. II Dr. Iosif Vasile Ferencz) și cele de la Unip „Dealu Cetățuica” (responsabil științific al cercetărilor, Lect. Univ. Dr. Dorel Micle).

Vor fi expuse 10 vitrine cu descoperiri arheologice grupate pe teme, anume: Arhitectura dacilor, Universul ocupațional, Rit și ritual, Relațiile comerciale, Războiul etc. Alături de obiecte de uz casnic, vor putea fi admirate, vase ceramice, obiecte folosite în agricultură, în metalurgie sau prelucrarea lemnului, obiecte utilizate în ritualuri funerare etc., precum și un număr de 13 postere cu reconstituiri grafice, fotografii și desene (însoțite de texte) care vor ilustra și explica importanța descoperirilor arheologice pentru înțelegerea istoriei dacilor.

Această expoziție este o sinteză a cunoștințelor despre daci, dedicată marelui public și prilejuită de Conferința Internațională „Diaspora și prietenii săi”, care se va desfășura la Timișoara între 25-28 aprilie 2016, la Universitatea de Vest.

Vernisajul expoziției itinerante ”DACII DE LA MUNTE – DACII DE LA CÂMPIE” este programat joi, în data de 14 aprilie, și va începe la ora 11:00, în holul mare de la etajul 1 (în față la Aula Magna) al Universității de Vest din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ