9.1 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

Dacian Cioloș le-a spus șvabilor bănățeni să se folosească de avantajele votului prin corespondență-VIDEO

Premierul Dacian Cioloș a participat la Reuniunea anuală a șvabilor bănățeni de la Ulm, fiind prima participare a unui premier român la această sărbătoare. Ediția din 2016 a reuniunii s-a aflat sub semnul aniversării a 300 de ani de istorie a prezenței comunității  șvabilor în Banat.

”Sunteți deschizători de drumuri, facilitați dialogul între instituții și între oameni, iar sărbătorile dumneavoastră relevă cu tărie dorința de a păstra legăturile între membrii comunității și de a cultiva relația cu România natală. Sunteți, în fapt, puntea de legătură între România și Germania. Astăzi, aceasta a devenit o adevărată autostradă, cu multiple filiere. Astăzi, îi putem include în această punte și pe cei circa jumătate de milion de români stabiliți în Germania, a doua comunitate din UE, una dintre cele mai bine integrate pe piața muncii. Acestora li se adaugă cei 11.000 de investitori germani, tinerii aflați la studii în Germania și România” – a spus Dacian Cioloș.

”Consider că este important să păstrăm caracterul unic al așezărilor tradiționale ale sașilor și șvabilor. Avem cu toții o răspundere în ceea ce privește conservarea și restaurarea monumentelor emblematice ale comunității, cum sunt bisericile fortificate din Transilvania. Aceasta este, în primul rând, moștenirea dumneavoastră, dar, totodată, și a noastră. Suntem recunoscători pentru această moștenire comună, europeană.(…) De asemenea, suntem preocupați de situația învățământului în limba germană maternă din România. Școlile cu predare în limba germană sunt, în ciuda absenței unei majorități a elevilor de origine germană, printre cele mai prestigioase din țară: Liceul Honterus din Brașov, Liceul Brukenthal din Sibiu, liceul Lenau din Timișoara sau Colegiul Goethe din București. Ne propunem continuarea eforturilor comune, prin sprijinirea profesorilor germani pentru extinderea învățământului în limba germană din România” – a mai spus Dacian Cioloș.

”Suntem deschiși sugestiilor dumneavoastră despre cum am putea implementa cât mai bine acest obiectiv. De altfel, Guvernul României are în vedere măsuri concrete pentru participarea celor care se consideră legați de România sau care provin din România, în termeni de parteneriat, la procesul de dezvoltare a țării. Pe cei care au păstrat cetățenia română, îi încurajez să participe la procesele electorale din țară și să utilizeze avantajele oferite de votul prin corespondență.

Privesc cu încredere la viitor și consider, asemenea tinerei scriitoare germane de origine română, Iris Wolff, în romanul ‘Halber Stein’ că există locuri care ne trimit înapoi, în trecut, dar în același timp ne arată și viitorul. Noi ne aflăm acum într-un asemenea loc. Voi păstra în memorie participarea mea la sărbătorile de la Dinkelsbühl și Ulm ca pe un eveniment cu totul deosebit și impresionant. Vă doresc să păstrați vii tradițiile, iar generațiile cele mai tinere să le ducă mai departe și să vină sau să revină, de câte ori au ocazia, în România, care vă simte lipsa” – a conchis premierul României, în finalul discursului de la Ulm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :