Dacă e vară, e sport și la jandarmi. Cum s-au descurcat la asigurarea ordinii publice, în cadrul competițiilor sportive-video

332

Vara se apropie de final pe meleagurile noastre. E momentul cel mai potrivit pentru a trage o linie imaginară sub lista de activități și de a spune ce a fost mai bine ce a fost mai greu în ultima perioadă scursă.

Colonelul Nicolae Slev, comandantul Inspectoratului Județean de Jandarmi Timiș a ținut să puncteze cele mai de seamă activități în care au fost implicați subordonații săi.

La începutul lunii august a avut loc o ședință importantă cu cei mai mulți dintre reprezentanții celor ce se ocupă de organizarea de jocuri și competiții sportive și toate organismele ce răspund de buna desfășurare și ordinea publică pe timpul acestor competiții. Adică au luat loc la aceeași masă responsabili cluburilor sportive și cei ce previn și combat violența în sport, dar mai mult în jurul activităților legate de sport.

S-a făcut o analiză serioasă a anului competițional 2016-2017. Au fost găsite aspectele particulare ale fiecărei întreceri din diversele ramuri sportive. Din această perspectivă s-a făcut o proiecție în viitor pentru ce ar trebui corectat și ce a fost bine manageriat pentru a îmbunătăți activitatea pentru sezonul ce începe acum.

Poate cel mai înalt nivel de competiție a fost premiera echipei de rugby RCM Saracens care a participat la cupele europene. Cerințele de siguranță au fost mari cu măsuri de siguranță suplimentare pentru protecția delegațiilor străine ce au venit la noi în oraș. Pe lângă aceștia au venit și grupuri de suporteri străini. Dar totul s-a terminat cu bine fără nici un fel de incidente neplăcute. A fost exemplu cel mai potrivit pentru a ilusta vorba cu paza bună ce previne primejdiile.

La întâlnire s-au cunoscut mai bine organizatorii de competiții cu ofițerii ce răspund de masurile de prevenire și au fost discutate cele mai noi reglementări legale. S-a insistat acolo unde legea s-a modificat și sunt noi reglementări. Cu acest prilej s-a stabilit și calendarul de verificări ale diverselor terenuri și piste folosite la competiții, defalcat pe diverse sporturi, și s-au făcut propuneri de corectare a unor deficiențe pentru a avea o toamnă sportivă cu evenimente negative cât mai reduse.

In anul sportiv 2017-2018, jandarmii vor asigura ordine publică în zona imediat apropiată arenelor și sălilor de sport de pe tot teritoriul județului Timiș.

Fapt imbucurător, dar și factor de stres în plus, este creșterea numărului echipelor din județ implicate în competiții la toate nivelurile.

Colonelul Slev a înșiruit lunga listă a echipelor timișene ce pornesc întrecerile.

,,Numărul lor este impresionant. Iubitorii și cunoscătorii sportului le cunosc și știu că activăm la toate ligile cu un număr sporit de echipe. Dacă este nevoie și se cer masuri de siguranță se merge chiar și la ligile inferioare cum ar fi liga a patra sau și mai jos, acolo unde sunt informații că ar putea fi un potențial conflictual.”, a spus Slev.

In luna ce se încheie au fost un număr record de 167 misiuni de asigurare a ordinii publice ce au implicat participarea a peste cinci sute de jandarmi. Ca un fapt inedit a fost și sesiune de toamnă a examenului de bacalaureat ce s-a ținut în opt locuri diferite.

Din toată gama de activități, poate cea mai complexă, din cauza orgoliilor și a participării de suporteri veniți din cel puțin patru județe din jur, au constituit-o meciurile cu veșnica rivală din Arad, UTA cu diversele ei nume sub care a jucat. Incidente au fost doar minore și în afara stadionului. Dar efectivele de militari angrenați au făcut să trecă cu bine aceste meciuri.

Cele mai „simple” misiuni au fost cele legate de examenele absolvenților de liceu. Tineri au fost destul de stresați de cunoștiințele lor la divese materii ca să mai aibe chef de a produce incidente. Anul acesta au fost cele mai liniștite examene.

LĂSAȚI UN MESAJ