Cuptoarele de pizza interzise, la ele acasă, în Italia

445

Gradul înalt de poluare a determinat autorităţile italiene nu numai să restrângă circulaţia vehiculelor, ci şi să ia măsuri împotriva cuptoarelor tradiţionale pentru pizza, care funcţionează cu lemne.

Primarul localității San Vitaliano, din provincia Napoli, a interzis aceste cuptoare, cu excepția cazului în care sunt dotate cu filtre speciale împotriva poluării.

Măsura a fost cauzată de „îngrijorarea extremă” a autorităţilor locale în ceea ce priveşte înrăutăţirea calităţii aerului şi va rămâne în vigoare până pe 31 martie 2016. Ea poate fi reintrodusă ulterior, dacă noile sisteme de filtrare se vor dovedi ineficiente.

Interdicţia va fi sprijinită prin controale ale poliţiei, iar patronii care vor fi găsiţi vinovaţi de nerespectarea dispoziţiei vor primi amenzi care pot să depăşească suma de 1.000 de euro.

Calitatea proastă a aerului reprezintă o problemă care datează de mult timp în San Vitaliano. Potrivit cotidianului Il Mattino, San Vitaliano este mai poluat decât Beijingul, în timp ce apropiatul Napoli – considerat de obicei unul dintre cei mai mari „infractori” ai Italiei în privinţa calităţii aerului – pare „o grădină parfumată” în comparaţie cu micul său vecin. În 2015, San Vitaliano a depăşit de 114 ori limita de emisii poluante, în timp ce Milano, un alt „campion” al poluării din Italia, a depăşit acel prag de 86 de ori.

Însă nu toată lumea este convinsă că procesul de preparare a pizzei este principalul vinovat de această situaţie. Localnicii şi producătorii de pizza au organizat o acţiune, duminică, în faţa Primăriei locale, pentru a protesta faţă de ordinul autorităţilor oraşului.

„Nu putem fi cauza smogului”, a spus unul dintre protestatari. „Napoli are mult mai multe pizzerii decât San Vitaliano, dar nu ajunge la acelaşi nivel de poluare. Este clar că ei nu vor să identifice adevărata cauză. Acest ordin este o greşeală foarte costisitoare pentru noi”, a mai spus acesta.

În ultimele zile s-a restricționat circulația rutieră în orașe ca Milano, în încercarea de a reduce nivelul de poluare. Luni, la Roma nu puteau circula vehiculele cu număr de înmatriculare impar. Nerespectarea acestor măsuri se sancționează cu amenzi usturătoare.

Milano și Roma au instituit de mai multe ori restricții de trafic începând din 2007 din cauza contaminări atmosferice.

În Spania, la Barcelona sau Madrid s-au introdus limitări de viteză pentru reducerea poluării.

La Beijing, în China, s-a instituit cod roșu de poluare, de două ori în această lună, iar mașinile pot circula alternativ, în funcție de numărul de înmatriculare- par sau impar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.