Cum se pregătește primăria pentru Timișoara – Capitală Europeană a Culturii

221

În 2019, Timișoara are la dispoziție 1,4 miliarde lei, în care sunt incluse și bugetele direcțiilor subordonate Primăriei Timișoara. Însă cea mai importantă componentă a bugetului este lista de investiții sau „Programul de dezvoltare”. Sunt puse la bătaie 260 de milioane lei pentru realizarea unei serii de obiective. Lista este lungă, dar multe dintre proiectele care au primit alocări bugetare s-au regăsit pe această listă și anii trecuți, însă banii au fost redistribuiți pentru că autoritățile nu au fost în stare să pună în practică proiectele de pe hârtie.

Timișoara, Capitală Culturală Europeană — câți bani merg spre cultură

Peste doi ani, Timișoara va fi centrul atenției în România, dar și în Europa. Asta pentru că a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii în 2021. Așadar, bugetul orașului trebuie să cuprindă alocări importante la capitolul „Cultură” încă de pe acum. Anul acesta Primăria Timișoara a decis să facă investiții în domeniul cultural în valoare de 30 de milioane lei.

Cea mai mare investiție, promisă de ani buni de autorități, va fi direcționată spre „Refuncționalizarea clădirilor ce aparțin Palatului Culturii, Piața Victoriei” — 5 milioane lei. Primul pas pentru reabilitarea teatrelor și a Operei Naționale din acest imobil a fost făcut încă din 2008. Au trecut 11 ani în care, însă, nu s-a mișcat nimic concret. Potrivit studiului de fezabilitate (SF) aprobat acum mai bine de un deceniu, lucrările ar fi trebuit finalizate în 2011.

„Din cauza vechimii celor patru corpuri de clădire, precum și a influenței în timp a factorilor externi, cele patru corpuri necesită lucrări de reabilitare. Odată cu lucrările de reabilitare a celor patru corpuri de clădire se dorește și refuncționalizarea acestora, pentru fiecare corp în parte, retehnologizarea echipamentelor de scenă și schimbarea în întregime a instalațiilor utilitare ale întregii clădiri. Investiția este preconizată a se realiza pe parcursul a trei ani. Lucrările sunt prevăzute a se realiza pe zone, permițându-se utilizarea sălilor de spectacole și spațiilor destinate repetițiilor celor patru instituții de cultură, respectiv: Teatrul Național, Opera Română, Teatrul German și Teatrul Maghiar. Finanțarea investiției urmează să se facă prin alocările de la bugetul local, de la Ministerul Culturii, prin aplicarea de asistență financiară nerambursabilă din partea Comisiei Europene sau prin diverse sponsorizări”, aflăm din vechiul SF.

Valoarea de care vorbeau atunci autoritățile era de peste 80 de milioane lei. Anul acesta, fiind alocați doar 5 milioane lei, rămâne de văzut când vor începe lucrările și, mai ales, când vor fi gata pentru a-i primi așa cum se cuvine pe iubitorii de teatru și operă în 2021.
Primarul se încăpățânează și nu renunță la ideea lui de a transforma fosta Clinică de Dermatologie de pe strada Mărășești într-un centru multicultural. Acest obiectiv apare de mai mulți ani pe lista de investiții a bugetului orașului.

În 2015 au fost aprobate primele documente care stau la baza investiției. În 2016, Primăria Timișoara a depus la ADR Vest proiectul pentru obținerea unei finanțări europene. Suma solicitată era de 5 milioane euro. Ei bine, cum ne-am obișnuit deja, proiectul a fost respins.
Obiectivul era: „Reabilitarea imobilului având ca scop protejarea valorii de patrimoniu, modificarea funcționalității clădirii din spital de dermatologie în clădire cu spații pentru activități culturale și introducerea clădirii în circuitul funcțional public al zonei Cetatea Timișoara”.

Însă edilul-șef nu s-a lăsat și a încercat să facă investiția ani la rând, dar fără succes. Anul acesta se pare că încearcă din nou. Însă alocă doar 1 milion de lei.

Cultura mai are parte și de alte investiții. Se va reamenaja scena din Parcul Rozelor — 500.000 lei, se va reabilita termic parterul Palatului Culturii — 300.000 de lei, se vor face dotări în teatre: Teatrul German — 500.000 lei, Teatrul Maghiar — 1 milion lei, Filarmonica „Banatul” — 1,1 milioane lei.

Tot în „interesul” culturii, primăria alocă 3,2 milioane de lei pentru… hârtii. Se fac studii de fezabilitate sau proiecte tehnice pentru foarte multe obiective pe care timișorenii le așteaptă de mult. Pe lângă refacerea Palatului Culturii, se investesc bani frumoși în documentele necesare pentru reabilitarea Filarmonicii „Banatul”, a Turnului de Apă din Iosefin, a patru cinematografe (Timiș, Dacia, Fratelia, Victoria) sau a sălii de spectacole a Sinagogii.

Investiții pentru executiv — dotări secrete și Big Brother

La capitolul „Autorități executive și acțiuni externe” sunt alocate 7,4 milioane lei. Această secțiune cuprinde de fapt investițiile făcute de executivul primăriei în clădirile în care funcționează aparatul edilului-șef sau care aparțin acestui aparat. O sumă fabuloasă merge pentru reabilitarea clădirii „cu graffiti”, așa cum e ea cunoscută de timișoreni. Adică imobilul de pe strada Vasile Alecsandri nr. 1, care încă nu a fost renovat. Clădirea a fost împrejmuită anul trecut cu bandă de protecție pentru că picau bucăți de tencuială și din acoperiș. Însă, deși zeci de proprietari din Timișoara, care nu și-au îngrijit fațadele imobilelor, au fost suprataxați cu 300, 400 sau 500% la impozitul pe clădiri, primăria a scăpat de amendă. Pentru a reda frumusețea de odinioară a casei, executivul vrea să investească aproape 3,5 milioane lei. Rămâne de văzut când vor fi gata lucrările.

Alte sume mai merg pentru dotări diverse, atât pentru Primăria Timișoara, cât și pentru Poliția Locală Timișoara. Dotările pentru primărie au o valoare de 1,8 milioane lei, iar cele din poliție, de 1,4 milioane lei. Însă, din proiectul de buget, nu aflăm ce anume se va cumpăra pentru cele două instituții. Astfel de alocări permit autorităților să cumpere ce vor, de la cine vor și la ce prețuri vor.

O altă investiție, cât reabilitarea unei artere mari din oraș, se face tot la Poliția Locală. Aceasta este „Monitorizare video a unei porțiuni a canalului Bega și a unei părți a zonei centrale a municipiului Timișoara”. Suma? Aproape 1,8 milioane de lei!

Cât de siguri ar trebui să ne facă să ne simțim acest proiect? Iată care sunt obiectivele.
„Prin realizarea proiectului investițional propus, se urmărește atingerea următoarelor rezultate:
— extinderea zonelor monitorizate în zona centrală (str. Eugeniu de Savoya, str. Florimund Mercy, str. 2 Mai, str. Francesco Griselini, str. Proclamația de la Timișoara, str. Augustin Pacha, str. Mărășești) pentru asigurarea siguranței cetățenilor și a turiștilor în contextul în care orașul Timișoara a fost desemnat Capitala Europeană a Culturii 2021;
— monitorizarea pe timp de iarnă a tuturor investițiilor realizate de către municipalitate pe malul canalului Bega, perioadă în care șalupa aflată în dotare nu va putea asigura patrularea, din cauza condițiilor atmosferice nefavorabile;
— în toate locațiile care presupun lucrări de infrastructură și în imediata apropiere a zonei de intervenție se regăsesc obiective ale municipalității care pot fi interconectate la rețeaua de fibră optică, motiv pentru care s-a optat pentru cuprinderea și acestor obiective în documentația tehnico-economică (ex.: acoperirea cu infrastructură și a zonei din imediata apropiere a Catedralei și a Parcului Central și interconectarea tuturor obiectivelor municipalității din imediata apropierea a acestora);
— reducerea timpilor de intervenție a polițiștilor locali și extinderea zonelor acoperite cu patrule auto și pedestre;
— identificarea persoanelor care comit fapte de natură contravențională și infracțională mai ușor și în timp scurt, precum și furnizarea de imagini organelor abilitate pentru stabilirea și identificarea ulterioară a identității acestora;
— reducerea numărului de distrugeri a bunurilor aparținând municipalității, care rămân cu autori necunoscuți;
— îmbunătățirea condițiilor de agrement pe malurile canalului Bega;
— creșterea gradului de securitate în zonele deficitare din acest punct de vedere;
— îmbunătățirea activității Direcției Poliției Locale prin identificarea mai ușoară a infracțiunilor din zonele monitorizate;
— scăderea infracțiunilor de furt și evitarea creării de rampe clandestine de gunoi în imediata apropiere”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.