Cum se dau tichetele pentru „Fiecare Copil în Grădiniță”

198

Programul „Fiecare Copil în Grădiniță”: tichete pentru cumpărarea de produse alimentare, de igienă, îmbrăcăminte ori rechizite! Guvernul vine cu precizări.

Executivul a adoptat o H.G. pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate și a procedurii de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniță.

Este încurajată prezența la grădiniță a copiilor între trei și şase ani, prin acordarea unui stimulent financiar sub forma unui tichet social de 50 de lei lunar. Stimulentul se acordă familiilor cu mai puțin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie (2 x venitul minim garantat pentru o persoană singură), anunţă Guvernul.

Acordarea tichetelor sociale este strict condiționată de prezența regulată a copiilor la grădiniță. Normele de aplicare precizează că totalul absențelor motivate permise se calculează pe baza unui algoritm în care învoirile personale (maxim trei) și scutirile medicale nu pot depăși 50% din numărul total de zile de grădiniță din luna respectivă.

Prezența zilnică a copiilor la grădiniță o țin educatorii, iar situația se centralizează într-un sistem informatic național gestionat de Ministerul Educației. Corectitudinea notării prezenței zilnice va fi monitorizată prin vizite neanunțate, prin sondaj!

Copiii eligibili pentru programul „Fiecare Copil în Grădiniță” sunt identificați de asistenții sociali din primării, pe baza unui dosar social.

Stimulentul acordat sub formă de tichet social este acordat pentru perioada septembrie — iunie, pe bază de cerere și declarație pe proprie răspundere completată de părinți sau de persoanele care răspund legal, cu suportul asistentului social, acolo unde este cazul. Declarația este standard. Cei care primesc deja beneficii sociale care atestă încadrarea sub pragul de venit nu mai trebuie să facă un nou dosar, copiii lor devin automat eligibili.

Înscrierea în programul „Fiecare Copil în Grădiniță” este permanentă, inclusiv după începerea anului școlar. Tichetul se acordă începând cu luna în care preșcolarul a îndeplinit criteriile de frecvență.

Mecanismul de acordare a tichetului nu ia în calcul ajutorul social, alocația pentru copii, bursele sau subvențiile agricole. Tichetelor vor fi distribuite de primării, conform formularului de prezențe completat de educatori.

Prin această lege se extinde la nivel național Programul pilot „Fiecare Copil în Grădiniță”, lansat de Asociația OvidiuRo și Ministerul Educației în iulie 2010. De atunci, 4.000 de copii din peste 43 de comunități rurale și urbane mici au beneficiat de educație preșcolară. 98% dintre copiii care au beneficiat de program s-au înscris la școală, iar 65% din aceștia continuă să aibă o prezență bună și foarte bună.

LĂSAȚI UN MESAJ