17.2 C
Timișoara
joi 28 martie 2024

Cum se construiește moștenirea Timișoara 2023?

Un oraș digital, mai conectat, mai verde și mai sustenabil este conceptul Timișoarei – Capitală Europeană a Culturii pentru anii de după 2023.
Peste 60 de parteneri culturali care derulează proiecte din Programul Cultural Timișoara 2023, reprezentanți ai finanțatorilor (Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Județean Timiș) și membri ai echipei Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii, s-au reunit joi, 25 februarie, pentru a se coordona în privința colaborării în perioada următoare și a explora direcțiile ce vor fi urmate pentru a avea împreună o moștenire culturală, după anul 2023.


Sesiunea de lucru Cum construim împreună moștenirea Timișoara 2023? a fost axată în special pe componentele moștenirii proiectului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, dar și pe discuții în grupuri, pentru a înțelege mai bine programele derulate până în prezent și pentru a găsi soluțiile de a avea evenimente și programe culturale integrate în următorii ani.

Programul Cultural este suma propunerilor instituțiilor publice și a organizațiilor neguvernamentale implicate încă din perioada candidaturii sau atrase ulterior prin apelul de proiecte Searchlight, dar toate urmăresc câteva direcții care să lase o moștenire Timișoarei, dar și întregii regiuni. În această întâlnire au fost prezentate șase dintre programele din Dosarul de candidatură, și anume Encounters, Bega!, La Pas, Spații Vii, CiviCultura și MultipleXity, Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment.

Participarea activă a publicului, co-crearea cu publicul, regenerarea urbană prin evenimente culturale și crearea de obiecte artistice în cartiere sau intervenții in-situ, în care arta se îmbină cu tehnologia, sunt direcții noi sau foarte puțin prezente în peisajul cultural românesc, iar Timișoara poate deveni din nou un motor și o sursă de inspirație la nivel regional și național.

Partenerii au discutat în special despre schimbările pe care le doresc pentru oraș, în următorii ani: evenimente culturale durabile, cum poate Timișoara să devină un oraș responsabil, cu un turism curat și sustenabil, cu spații publice care să se poată transforma în spații culturale, dar și ce își doresc să lase moștenire orașului prin fiecare proiect în parte.

Grupuri specializate de lucru, o mai bună colaborare între partenerii locali sunt atât dorințele partenerilor, cât și ceea ce Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii poate oferi concret în perioada următoare pentru a consolida un program cultural inovator, a cărui implementare a început gradual, din 2018 și urmează să atingă punctul culminant în 2023, anul deținerii titlului de capitală europeană a culturii.

Întâlnirea de lucru a partenerilor Timișoara – Capitală Europeană a Culturii a fost prima dintr-o serie mai lungă de întâlniri de lucru destinate să unească mediul cultural timișorean și să stabilească colaborări, repere și direcții de dezvoltare.

În ciuda dificultăților financiare și a restricțiilor impuse de pandemie, partenerii Programului Cultural au derulat în cursul anului 2020 peste 200 activități culturale (66 față în față și 115 online), la care au participat 142 de artiști, implicând 280 de voluntari. În 2020 au fost organizate 4 apeluri deschise pentru propuneri artistice, între care unul in situ la MultipleXity, viitorul Centru de Artă, Tehnologie și Experiment, la care au participat 191 de artiști, fiind selectați 42.

Alte subiecte :

Universitatea Politehnica Timișoara, cea mai bună alegere pentru admitere

Universitatea Politehnica Timișoara a dat startul campaniei de admitere, iar în acest context sunt în derulare o serie de activități: caravana...

Primarii PNL din Timiș, pe cale de a se consola cu noua situație politică

Primarii PNL din Timiș care l-au susținut pe Alin Nica se pregătesc să se regrupeze în spatele președintelui interimar al filialei, Vasile Blaga. Deocamdată...

Citește și :