Cum să mori cu zile în spitalele românești. Copil de 7 ani, decedat din cauză că nu a primit ajutor la timp. Defibrilatorul, cărat 5 etaje, în 40 de minute

15691

Caz incredibil la Pașcani. În România anului 2019, un copil de şapte ani moare de varicelă.

La sfârșitul săptămânii trecute, lui Ianis Iulian Mahu i-a apărut o erupţie pe corp, iar părinţii alertaţi au mers cu el la medicul de familie, convinşi fiind că e vorba de varicelă, o boală a copilăriei.

Două zile s-a simșit bine, apoi i s-a făcut puţin rău şi a vomitat, dar în rest nimic, povesteşte familia. Alertată, familia a sunat la 112, explicând dispeceratului toate simptomele. Dispecerul nu a considerat, însă, că ceea ce i se întâmplă copilului este o urgență, așa că a venit fără nicio grabă.

După ce a fost intubat, copulul a fost dus la UPU, iar de acolo copilul a fost direcţio­nat la etajul 5, la pediatrie. Şi aici, alte minute în şir de așteptare cu targa pe hol, cu Ianis intubat până a venit medicul de gardă. Acesta i-a administrat o perfuzie, i-au dat o pastilă şi au stat de vorbă cu micuţul. Fiind conştient, Ianis a răspuns. La zece minute, şi-a pierdut cunoştinţa. „A fost, nu ştiu, o coagulare de sânge în plămâni, sângele a dat pe gură şi pe nas“, povestește tatăl.

Ianis trebuia resuscitat. Dar cu ce? Neavând aparatura necesară în salon, i-au acordat primul ajutor efectuând manevre clasice. „L-au resuscitat un sfert de oră, douzeci de minute, până au cărat aparatura de la parter până la etajul 5. Îmi pare rău că nu am putut să filmez cum cărau în braţe asistentele tuburile de oxigen şi defibrilatorul, ajungând în 40 de minute. E ceva de neimaginat. Cu toate astea, l-au resuscitat doar apăsând pe pieptul lui“, a mai spus Adrian Popoaia.

Medicul Vasiliu a apelat în cele din urmă la alţi trei colegi. După cum a povestit Adrian Popoaia, s-au chinuit încă două ore degeaba.

Seara a fost declarat decesul copilului. Familia nici acum nu ştie ce s-a întâmplat, pentru că medicii nu aveau un diagnostic clar. „Prin bănuială, au spus ei o denumire, ceva de un meningococ, un microb în sânge care a dus ca sângele să-i inunde plămânii. A eliminat pe trahee peste 700 ml de sânge“, a mai adăugat tatăl.

Cazul a ajuns şi la DSP Iaşi. „Copilul a decedat în scurt timp, şi din această cauză este la IML, ca să i se facă autopsia. Mâine (astăzi – n.r) vom lua şi noi probe, iar rezultatele vor fi gata cel târziu mâine. Acolo există suspiciunea de meningită meningococică mai mult decât varicelă. A avut şi o erupţie“, a declarat Liviu Stafie, directorul DSP Iaşi.

De moartea micuţului Ianis s-a aflat şi la Prefectură. Marian Şerbescu a declarat că e regretabil ceea ce s-a întâmplat, şi că va demara o anchetă împreună cu ISJ, cu Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi DSP.

„Vom merge până la capăt. Deja se ocupă un avocat de caz. Vom face plângere la toate instituţiile statului implicate. Noi, din păcate, nu mai rezolvăm nimic, copilul nu se mai întoarce, dar să nu mai păţească cineva la fel din cauza incompetenţei nenorociţilor din sismemul medical din România“, a mai spus, plângând, tatăl lui Ianis.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ