Cum puteți salva una dintre cele mai vechi și frumoase biserici de lemn din Vestul țării

493

”Salvaţi biserica de lemn din satul de marmură, Alun!” este strigătul de ajutor al celor ce le pasă de spiritualitatea românescă. O biserică-monument istoric de secol XVII, din Ţinutul Pădurenilor riscă să dispară de sub privirile noastre din cauza nepăsării.

Biserica Alun 2

Biserica din lemn din satul Alun, judeţul Hunedoara, este cea mai veche din Ţinutul Pădurenilor, conform etnografului Romulua Vuia. Poveştile locului vorbesc despre o strămutare a edificiului dintr-un sat învecinat, dar şi despre varianta construcţiei pe locul unui edificiu medieval, păstrând atât forma arhaică, unele bârne, cât şi Liturghierul slavon (Dealu, 1508) al călugărului tipograf Macarie, cea dintâi tipăritură făcută pe pământ românesc.

Biserica este acoperită cu şindrilă care nu a mai rezistat însă timpului şi intemperiilor, astfel încât, pentru a putea fi salvată picture pe lemn, precum şi sculpturile din interior, a fost acoperită cu folie din plastic. Din păcate, aşa cum poate ştiţi deja, deşi binecuvântat de Dumnezeu cu o aşezare într-un loc minunat, satul Alun este aproape părăsit – mai locuiesc doar cinci oameni aici, iar zeci de case construite din marmură stau cu lacătul pe poartă.

Biserica Alun 7

Drumul către sat, din marmură şi el, e bătut doar de turiştii dornici să vadă locul de poveste sau cariera din care s-a extras marmura cu care s-a construit Casa Poporului.
Aşa că două asociaţii, Alternative Rurale şi SalvaSat, au decis să ia frâiele în mâini şi să pună o piatră pentru salvarea monumentului istoric, dar şi pentru readucerea satului la viaţă. Astfel, în cadrul Festivalului Panorama Blues Festival, organizat în 4 şi 5 august în Ţinutul Pădurenilor, vor avea loc strângeri de fonduri pentru lăcaşul de cult. În cea de-a doua zi a evenimentului va fi şi organizată o excursie ghidată în satul de marmură, Alun, inclusiv la biserică. De altfel, proiectul pe termen lung al SalvaSat îşi propune chiar repopularea satului.

Iniţiatorii proiectului au deschis şi un cont bancar, unde oricine poate contribui cu donaţii sau sponsorizări. Acestea se pot face în contul Asociaţia Non-Profit Alternative Rurale
IBAN: RO25RNCB0162019877700001, deschis la BCR.

Biserica este închinată praznicului “Adormirii Maicii Domnului” şi figurează pe lista nouă a monumentelor istorice, cod LMI HD-II-m-B-03239. Lăcaşul a fost menţionat în taberele conscripţiilor din 1733, 1750, 1761-1762, 1805, 1828-1831, precum şi pe harta iosefină a Transilvaniei (1769-1733).O frumoasă troiţă construită iniţial la exterior, a fost incorporată, prin alungirea ulterioară a navei.

Biserica Alun 6

Pictura încă se mai păstrează pe pereţii ei din lemn, însă starea sa precară nu permite prea multe precizări de natură stilistică. Totuşi, o inscripţie de pe o icoană a Maicii Domnului Hodighitria dezvăluie atât vechimea, cât şi unul dintre autori: “Ion Zugrav din Ardeu, să le fie pomană sufletelor lor, 1731”.

Edificiul a fost consolidate în două rânduri, în anii 1782, apoi în 1967-1968. Acum însă, ceea ce a rezistat timp de sute de ani riscă să se piardă sub foliile de plastic care acoperă altarul.

LĂSAȚI UN MESAJ