9.7 C
Timișoara
vineri 1 martie 2024

Cum poartă pe drumuri ANAF-ul specialiștii ce ar dori să se întoarcă în țară | FOTO-VIDEO

Vă prezentăm un caz, ce dacă nu ar fi simptomatic pentru birocrsația românescă, ar fi plin de haz privit din afară. Dar numai chef de haz nu au cei ce au de pătimit de pe urma încâlcelilor legislative în care sunt puși fără voia lor.

Recent ne-a fost relatată o întâmplare ce parcă nu se mai termină. Oameni ce au și alte treburi decât să petreacă timp din viață pe la ghișee în speranța că cineva le va rezolva problema, au ajuns la capătul răbdării după ani de tergiversări a unei probleme destul de simple.

Tărășenia ne-a fost relatată de Ioan Mircea Sârbovan în numele fiului dânsului medicul Cătălin Fabian Sârbovan.

„Ca orice tânăr specialist bine pregătit dar fără relații, fiul meu, doctorul Sârbovan nu a reușit să-și găsească o slujbă potrivită pregătirii sale în țară și a pleat în străinătate” începe povestea omnul Sârbovan senior. Acolo se pare că era nevoie de priceperea sa de chirurg și a petrecut câțiva ani în clinici și spitale din Germania și Austria.

După un timp a fost convins că se mișcă lucrurile și la noi în țară și a concurat pentru un post de chirurg la spitalul din Cugir. A și câștigat concursul cu brio.

Dar de aici începe calvarul său cu ANAF-ul ce ar trebui să se ocupe de cetățeni și nu să-i umilească.

A fost convins de un funcționar zelos că trebuie să se autorizeze ca PFA (persoană fizică autorizată) până va fi angajat definitiv pe postul câștigat la spitalul din Cugir. Funcționarul, pe numele său de Ioan Itu, nu mai lucrează de mult la ANAF dar urmările celor făcut de el încă nu au fost descâlcite.

Deși medicul, după trei luni a fost angajat și a renunțat la calitatea de PFA, situația continuă să fie incertă și după mulți ani. Primește pe vechea adresă a părinților din Ghiroda (deși locuiește în orașul Brad din județul Hunedoara) somații precum că ar fi dator. Poveste e veche din anul 2017. După un an in nou vine o somație. Conform celor spuse de părintele medicului ar fi implicat un anume funcționar Luigi Fânar. ce nu mai este angajat ANAF din 2022.

Ca tabloul să fie și mai complicat se emite și un titlu executoriu pentru recuperarea unei închipuite „datorii” de 233 de lei deși Cătălin Sârbovan a depus din proprie inițiativă în avans o sumă de 1000 de lei. Într-un act emis de instituție chirurgul este considerat persoană fără venituri (?!) deși e clar că este plătit (probail destul de bine) ca medic angajat. Așa dintr-o trăsătură de condei specialistul este făcut datornic și om fără căpătâi deși ar trebui să primească înapoi diferența dintre sume adică circa 700 de lei.

Deși a făcut o cerere de compensare pentru banii ce ar trebui să-i recupereze nu primeștenici un răspuns. Pretextul ar fi că instituția nu are bani să se achite de datorie.

După actele prezentate de Ioan Sârbovan în numle fiului său de aceste încurcături s-ar face vinovat un alt funcționar pe numele său Silviu Bundău.

Pentru clarificare situației ce trenează de atâta timp s-a făcut și o cerere de audiență la directorul ANAF Timiș, Mircea Călin, în data de 2 noiembrie. Ca totul să fie și mai ciudat cazul a fost redirecționat spre rezolvare la Deva în județul Hunedoare de parcă greșelile nu s-ar fi făcut aici la Timiș.

În speranța că este doar un șir de greșeli și de înterpretări după ureche a reglementărilor familia Sârbovan încă mai așteaptă. Și tot ei trag speranța că nu este o politică de descurajare a specialiștilor să se întoarcă și să profeseze în țară.

Chiar în aceste zile Ioan Sârbovan a mai primit scrisori de „curtoazie” prin care este anunțat că audiența „de analiză și răspuns” se va ține la A.J.F.P. Hunedoara. În același timp este anunțat că datele cerute sunt „secret fiscal”.

Vom ține la curent cititorii despre mersul următoarele episoade din această încurătură birocratică.

Alte subiecte :

Marian Vasile și-a anunțat oficial candidatura pentru postul de primar al Timișoarei | Foto-Video

Cu o zi înainte de Mărțișor, fostul manager al județului Timiș, dar și fost vicepreședinte al Consiliului Județean, în mandatul 2013-2015, Marian Constantin Vasile...

Primăria Timișoara continuă să sprijine Societatea de Transport Public în rezolvarea deficitului de șoferi de autobuz

Primăria Timișoara și  Societatea de Transport Public (STPT) continuă demersurile de eficientizare a transportului în comun. Astfel, un autobuz din parcul...

Citește și :