Cum i-au salvat emigranții din Banat pe supraviețuitorii de pe Titanic…

4198

La 10 aprilie 1912, vasul Titanic a plecat în primul și singurul voiaj dintre Southampton, Anglia, și New York, SUA.
Scufundarea Titanicului, unul dintre cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie, a devenit celebră şi a ajuns aproape o legendă a zilelor noastre.
La trei zile de la plecare, la ora 23:40, in data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit cu un aisberg.
S-a scufundat la ora 2:20, în dimineaţa următoare, în urma căreia şi-au pierdut viaţa 1514 persoane din 2227.

Primul vapor care a ajuns la locul dezastrului şi a adunat cei 711 supravieţuitori de pe Titanic a fost Carpathia, care se afla la aproape 58 mile de Titanic.
Pe Carpathia, s-a văzut prima barcă la ora 4, la 15 aprilie 1912, primul pasager de pe Titanic fiind adus la bord 10 minute mai târziu.
Carpathia s-a ajuns la New York, unde au fost lăsați supravieţuitorii de pe Titanic, pe 18 aprilie.
Pachebotul transatlantic cu două elice s-a întors din drumul către Gibraltar, având nevoie de mai multe ore pentru a ajunge la locul tragediei, traseul fiind periculos datoritâ numârului mare de aisberguri.

Carpathia a fost construită la şantierele navale din Newcastle de către Swan Hunter şi Wigham Richardson, având o capacitate de aproximativ 1800 de pasageri.
”Vaporul văduvelor”, cum a fost numit mai târziu, a fost o nava de pasageri folosită, la începutul secolului al XX-lea, pentru călătoriile transatlantice, fiind lansată pe mare la data de 6 august 1902.

carpathia titanic medalieÎntre 1905 şi 1917, timp de 12 ani, Carpathia a făcut curse transatlantice pe ruta New York – Trieste – Palermo – Fiume, când mii de emigranţi bănăţeni şi ardeleni au călătorit spre America la bordul vaporului.
În momentul tragediei Titanicului, Carpathia se indrepta spre Marea Mediterana cu 743 pasageri (128 la clasa I, 50 la clasa II şi 565 la clasa III) şi un echipaj de 307 de oameni.
Mulţi dintre pasagerii care se aflau pe nava Carpathia, atunci cand au fost imbarcaţi supravieţuitorii de pe Titanic, erau din Banat şi Ardeal, pe atunci parte a imperiului austro-ungar.

În timpul primului război mondial, Carpathia s-a ocupat cu transportul migranţilor. S-a scufundat la 17 iulie 1918, după ce a fost torpilată de un submarin german.

LĂSAȚI UN MESAJ