11.2 C
Timișoara
miercuri 17 aprilie 2024

Cum este pe cale Timișoara să devină un oraș al azilanților! Peste 8000 de solicitări de azil în capitala Banatului au fost înregistrate numai anul trecut

Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Timișoara a prezentat, luni, 26 februarie 2024, rezultatele obținute în anul 2023, privind gestionarea fluxului de imigranți.

În anul 2023, la Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Timișoara au fost înregistrate 8.256 de cereri de azil și au fost soluționate 2.468 de cereri în etapa administrativă, iar pentru 50 de cazuri a fost acordată o formă de protecție din partea statului român. De asemenea 60 de persoane au fost incluse în programe de integrare pe care le pune la dispoziție statul român.

În 2023, peste 7.000 de persoane au fost cazate la în cadrul centrului din Timișoara pe diferite perioade de timp. Având în vedere numărul ridicat de persoane cazate pe parcursul anului 2023 un număr de 3.665 de solicitanți de azil au fost transferați la alte centre regionale din țară pentru a fi procesați.

Asigurarea accesului unei neîngrădit la procedura de azil, procesarea cererilor de azil în mod eficient în conformitate cu standardele legale naționale și internaționale, creșterea capacității actorilor relevanți în susținerea procesului de integrare socială a străinilor, precum și implementarea mecanismului de asigurare a solidarității între statele membre în cazul unor afluxuri de persoane aflate în nevoie de protecție rămân acțiunile noastre prioritare”, a spus Valentin Robert Gurgu, director adjunct al CRPCSA Timișoara.

Au fost eliberate 1.106 de permise de ședere pe parcursul anului 2023.

Referitor la țara de origine străinii care au solicitat acordarea unei forme de protecție din partea statului român provin din state precum Bangladesh, Siria, Pakistan, Nepal și Sri Lanka.

Din totalul persoanelor care au dobândit o formă de protecție în perioada de referință, 60 de persoane au optat pentru programele de integrare derulate sub coordonarea Inspectoratul General pentru Imigrări.

Pe linia procedurii de determinare a statului membru responsabil cu analizarea cererilor de azil depuse de solicitanții de protecție Internațională au fost transmise 119 cereri către alte state membre UE.

211 persoane la Centru de Tranzit

În cazul Centrului de la Timișoara, funcționează și Centru de Tranzit de Urgență (CTU), prima instituție de acest tip din lume și un model de bune practici.

CTU oferă adăpost temporar refugiaților, în nevoie de evacuare de urgență din prima țară de azil, fie din cauza riscului de a fi returnați în țara în care sunt persecutați, fie din cauza condițiilor instabile inumane și periculoase în care se găsesc și asigură protecția acestora până la relocarea într-un alt stat.

CTU are în prezent o capacitate de 200 de locuri dispunând de infrastructură și dotare necesară cu respectarea standardelor de recepție stabilite la nivel european și internațional ce permit desfășurarea în bune condiții a activităților prevăzute de acordul tripartit.

Perioada de ședere temporară pe teritoriul României acordate persoanelor care fac obiectul acordului este de șase luni de la data intrării acestora pe teritoriul României cu posibilitatea prelungirii dreptului de ședere pentru cazuri individuale și în mod excepțional.

Toate cheltuielile ocazionate de ședere pe teritoriul României a refugiaților din CTU sunt suportate de către UNHCR.

În anul 2023, un număr de 211 persoane au fost cazate în CTU, iar de la intrarea în vigoare a acordului tripartit, peste 3.500 de persoane au intrat pe teritoriul României beneficiind de asistență pe intermediul CTU.

Ucraineni cu statut special

Un moment de cotitură în activitatea Centrului Regional Timișoara l-a constituit declanșarea conflictului ruso-ucrainian, în data de 24 februarie 2022, care a generat una flux masiv de imigranți.

A fost asigurat accesul la procedura de azil și respectat principiul nereturnării, iar toate persoanele care au primit protecția internațională, precum și solicitanții de azil la o beneficiat de documente de identitate și după caz de documente de călătorie.

Sursa:  adevarul.ro

Alte subiecte :

Colaborare culturală și educațională între Valencia și Timișoara

O temă deosebit de incitantă a fost aleasă pentru a fi cercetată în cadrul academic de profesoara Ariana Maria Jupâneanț. O...

FOTO – VIDEO | Percheziții în Timiș, într-un dosar deschis pentru trafic de droguri de mare risc

Procurorii DIICOT Timiș și polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate au descins, azi dimineață, la nouă adrese din județul Timiș și municipiul București....

Citește și :