3 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

Cu cât vor crește salariile profesorilor după adoptarea noii legi a educației

Ministrul Educației a explicat în cadrul unui interviu pentru „Adevărul” că implementarea noilor legi ale educației ne va costa 30 de miliarde de lei. Una dintre categoriile cu impact mare asupra bugetului este cel al majorărilor salariale. Dar nu este singura.

Întrebată cu privire la impactul bugetar pe care îl vor avea măsurile din noile legi ale educației, ministrul Educației a explicat că „impactul bugetar calculat estimativ este în jur de 30 de miliarde de lei, raportându-ne la bugetul educației, care este în jur de 50 de miliarde”, iar „categoriile care au impact bugetar mai mare sunt la majorarea salariilor cadrelor didactice”.

 

„Întreaga grilă de salarizare trebuie să plece de la nivelul salariului mediu pe economie , un începător va avea salariul mediu pe economie, de aici este un impact”, a mai explicat Deca, arătând importanța profesorilor în sistemul de învățâmânt. „Uitându-ne la toate studiile internaționale vedem că cea mai rentabilă investiție în educație, investiția care ne aduce și calitate și echitate,, este cea în cadrele didactice, în profesori”, a arătat ministrul cu privire la salariile profesorilor într-un interviu la „Adevărul Live”.

Ligia Deca a mai explicat că în cadrul discuțiilor din Coaliție cu privire la legea salarizării, ministerul pe care îl conduce va milita pentru aplicarea acestei noi legi a salarizării.

„Vorbim despre o grilă salarială care se regăsește acolo unde se regăsesc toate grilele din sectorul public și anume în legea salarizării, care este în elaborare la Ministerul Muncii. Ceea ce noi ne-am dorit să avem ca un principiu de plecare este că întreaga grilă din Educație trebuie să plece de la statutul pe care profesorul trebuie să îl aibă în educație și anume plecăm de la salariul mediu brut pentru începători. Înseamnă că inclusiv cei care își doresc să devină cadre didactice și urmează acel masterat didactic cu 80% practică, vor primi lunar o bursă egală cu salariul mediu pe economie”, a mai explicat Ligia Deca.

Potrivit ministrului Educației, alte categorii care aduc impact bugetar, dar care merită sunt programele naționale care aduc măsuri de sprijin pentru elevii care vin din zone economice defavorizate, precum Planul Național pentru reducerea abandonului școlar, despre care a arătat că presupune transport masă caldă și rechizite. ”Sigur că acolo este o investiție, dar o investiție, nu o cheltuială”, a explicat ministrul.

Sursa: https://adevarul.ro

Alte subiecte :

Citește și :