Criză în învățământ! Tăieri la salariile profesorilor

550

Haosul din sistemul de salarizare nu este doar în sănătate. Profesorii din mai multe unități școlare au fost deja anunțați că luna aceasta vor primi mai puțini bani decât li se cuvin. Scandalul îi neliniștește pe directorii de școli, tocmai pentru că au fost puși în situația de a găsi ei soluții: disponibilizări, concedii fără plată, salarii mai mici sau plata redusă a contribuțiilor sociale. ”Nu avem nicio explicație oficială de la Ministerul Educației”, au declarat cadre didactice pentru Libertatea. Problema a fost semnalată de parlamentari ai PNL, după ce mai mulți profesori s-au plâns de tăierea veniturilor.

Personalul medical nu este singurul care are de suferit după haosul din sistemul de salarizare, iscat de Guvern. Și în educație se preconizează aceleași probleme.

”Sistemul de învățământ este în pragul unei crize fără precedent”, a avertizat vicepreședintele PNL, Laurențiu Leoreanu, după o serie de discuții cu cadrele didactice. Altfel, chiar dascălii sunt extrem de nemulțumiți pentru că s-au trezit cu bani mai puțini decât li se cuvin.

”Noi, directorii de licee din zona Roman, am făcut o adunare, am discutat cu reprezentanții sindicatului. Salariile nu au ajuns la noi cu sumele aprobate, iar noi, directorii, suntem puși în situația de a găsi soluții. Și este foarte greu să le găsim!”, a declarat, pentru Libertatea, directoarea Colegiului Național ”Roman-Vodă” din Roman, Mihaela Tanovici.

Au fost și vor mai fi întâlniri cu șefii Inspectoratelor Școlare, însă de la Ministerul Educației nu a venit nicio explicație. Asta spune o altă directoare de școală, de data aceasta din Alba Iulia.

”Noi am primit mai puțini bani decât trebuia și am decis să plătim salariile integral, dar contribuțiile mai puțin. Cu rezerva că vom primi diferențele luna următoare. E prima oară când se întâmplă așa ceva și asta înseamnă și muncă în plus, și bani mai puțini. Nu avem nicio explicație de la Minister”, s-a plâns directoarea unei școli din Alba Iulia, contactată de Libertatea.

Citește continuarea pe libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ