Criză în domeniul imigrației? În primul rând, facem dezbatere publică!

102

Plan de acțiune pentru gestionarea unei situații de criză în domeniul imigrației! Autorităţile au pregătit un asemenea act, iar Ministerul Afacerilor Interne îl supune dezbaterii publice! Actul cu pricina conţine doar liniile de acţiune: o sumă consistentă de generalităţi.

„Actul normativ supus dezbaterii publice a fost elaborat pe baza propunerilor reprezentanților tuturor ministerelor și instituțiilor publice reprezentate în cadrul Grupului de coordonare a implementării Strategiei naționale privind imigrația”, anunţă MAI.

Planul cuprinde cinci linii de acțiune cu caracter general, în domeniul financiar, logistic, juridic, cu caracter operativ și pe linie de resurse umane.

De pildă, punctul 2 „întărirea cooperării interinstituționale” se face prin „creșterea schimbului de informații de interes între instituțiile cu atribuții în domeniul ordinii publice și securității naționale și avertizarea timpurie a acestora”, mai exact de MAI, DIPI, DAERI, IGPF, IGPR, IGI, IGJR, SRI, SIE, MApN, MAE, cu scopul de a urmări „eventualele situații care ar putea determina tulburarea ordinii publice în zona de frontieră, pe traseul de deplasare și în zona centrelor de cazare”.

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt așteptate pe adresa de e-mail dj-international@mai.gov.ro, în termen de 20 de zile, precizează MAI (foto https://www.facebook.com/ministeruldeinterne).

Criză în domeniul imigrației? Suntem pregătiţi cu H.G.-uri, grupuri, mecanisme, planuri şi, bineînţeles, oficiali

Cum rezolvăm o criză în domeniul imigrației? Birocraţia e mare! A fost inițiat un proiect de hotărâre a Guvernului, devenit Hotărârea Guvernului nr. 748/ 2015, care să completeze Hotărârea Guvernului nr. 572/2008 prin care s-a constituit Grupul de coordonare a implementării Strategiei naționale privind imigrația, ca organism consultativ, fără personalitate juridică, care funcționează pe lângă Ministerul Afacerilor Interne și a fost instituit Mecanismul de cooperare interinstituțională în domeniul imigrației.

Modificările aduse de HG nr. 748/2015 vizează introducerea unor noi reprezentanți din cadrul unor instituții și ministere care să fie convocați în situația unei crize generate de un aflux de imigranți ilegali sau persoane care au nevoie de protecție internațională pe teritoriul României sau la frontieră, precum și elaborarea unui Plan integrat de acțiune pentru gestionarea unei crize în domeniul imigrației.

LĂSAȚI UN MESAJ