Crimele care au îngrozit Timișoara! O saga a violenței din societatea post-comunistă din Banat

1099

Opinia publică din Timișoara a fost șocată în ultimii 10 ani de crime care depășesc orice limită a naturii umane. Întreaga țară a fost ațintită cu ochii pe ziarele și televiziunile locale, care au transmis informații despre uciderile brutale ce au avut loc în zona de vest a țării. În acest număr al săptămânalului nostru începem o sinteză a acestor crime, a celor mai sângeroase și inexplicabile omoruri care au avut loc în Timiș. Reporterii „Banatul Azi” au participat la cele mai multe anchete și au relatat despre aceste crime și despre finalizarea sau nu a dosarelor.

Criminalul cu drujba din Sânandrei

Cea mai recentă crimă, care i-a amuțit până și pe polițiștii criminaliști prin agresivitatea și brutalitatea cu care a fost comisă, a fost cea din Sânandrei, din ianuarie 2019.

Tragedia s-a petrecut într-o joi dimineață. Un bărbat a fost decapitat cu drujba în curtea casei. În jurul orei 04:30, un individ a început să taie cu drujba ușa unei case în care se afla un bărbat, împreună cu fiii săi, de 14 ani, respectiv 18 ani, precum și prietena unuia dintre băieți. Îngroziți, adolescenții au fugit. Băiatul cel mic a încercat să scape ieșind din casă pe geamul din spate, dar și-a rupt piciorul în urma săriturii.

Tatăl a fugit în grădină, pentru a-l îndepărta pe agresor de copii. A fost prins de criminal, care l-a lovit și atacat cu drujba. Cu o brutalitate ieșită din comun, atacatorul și-a decapitate victima cu aceeași drujbă. Apoi a plecat ca și cum nimic nu s-a întâmplat. Nu s-a oprit nici măcar să se spele de sânge sau să scape de arma crimei.

Plin de sânge pe haine și cu drujba în mână, individul a fost observat, la scurt timp, de o patrulă a Poliției.

Detaliile cazului au început să iasă la iveală în scurt timp. Numele criminalului este Dorin Muntean, din Monoroștia, comuna Bârzava, județul Arad. Acesta se întorsese de la muncă din Spania în vara anului trecut. Motivul pentru care și-a executat victima este unul incredibil: acesta cumpărase o mașină de la Mihai Laiu (victima), iar ulterior a fost nemulțumit de achiziție. Dorin și-a cerut banii înapoi, și, întrucât victima a refuzat, conflictul a degenerat și s-a ajuns la crimă.

Cazul a fost rapid instrumentat de procurori. Anchetatorii au pus cap la cap faptele și au transmis, în aprilie 2019, dosarul magistraților care îl vor judeca pe criminal.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș a dezvăluit detalii din noaptea în care inculpatul i-a tăiat capul cu drujba unui alt bărbat pentru că aveau o altercație legată de vânzarea unui autoturism.

„În noaptea de 30/31.01.2019, având asupra sa o drujbă, inculpatul M.D.S. s-a deplasat la imobilul în care locuia victima L.M.C., imobil situat în localitatea Sânandrei, județul Timiș, cu scopul de a ucide victima, iar cu acea drujbă a pătruns fără drept în locuința victimei prin distrugerea cu drujba a ușii de la intrare.

După ce inculpatul a intrat în locuință, victima L.M.C., care, în acele momente, dormea, s-a trezit, iar când l-a văzut pe inculpat în locuință, a sărit pe geamul unei camere și a fugit în grădina din spatele imobilului, împreună cu fiul său minor, L.F.A. Inculpatul a alergat în urmărirea victimei, a ajuns-o și, cu acea drujbă, a ucis victima, tăind-o în zona gâtului, a capului, a membrelor superioare, precum și în alte zone ale corpului”, se arată în probatoriu.

Bărbatul care și-a pierdut viața nu a fost singura victimă. Fiul său a fost nevoit să sară gardul proprietății pentru a se salva și s-a ales cu răni ce au necesitat zeci de zile de îngrijiri medicale.

„În aceleași împrejurări, acțiunea agresivă a inculpatului care a alergat având asupra sa o drujbă în urmărirea victimei și a fiului său minor a condus la vătămarea integrității corporale a acestuia din urmă, care, în încercarea de a se salva și a scăpa de inculpat, a fost nevoit să escaladeze gardul grădinii, iar în cădere a suferit o fractură la gamba piciorului stâng, această leziune traumatică necesitând 60 (șaizeci) de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare”, mai aflăm din dosar.

Dosarul se află acum pe masa magistraților Tribunalului Timiș.

 

Vă mai amintiți „măcelarii” de la Medicină?

 

O crimă care chiar a zguduit Timișoara a fost cea din căminul Facultății de Medicină din oraș. Un cuplu de studenți, deveniți peste noapte criminali, a tranșat ca pe un animal un bărbat, l-a împachetat în pungi de plastic și a încercat să scape, astfel, basma curată. Iată cum s-au petrecut faptele, la 10 ani de la evenimente.

Era un august călduros, în 2009. Întâmplarea face că locuiam, împreună cu un alt reporter din Timișoara, chiar în zona Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”. Înspre dimineață am fost trezită de sunetul ambulanțelor și mașinilor de Poliție. Am ieșit să văd ce se întâmplă, timp în care a apărut știrea că într-un cămin de la Medicină s-a petrecut o crimă.

Am fugit repede spre locul faptei. Aici, criminaliști, polițiști și procurori împrejmuiau zona. Nimeni nu avea voie să intre în căminul 2 al universității. După ce s-au retras oamenii legii, am înaintat, alături de un cameraman (pe atunci fiind reporter la o televiziune locală) pe trotuarul care duce la intrarea în cămin. Era imposibil să nu observ picăturile de sânge de pe trotuar. Acestea duceau spre șosea și se opreau brusc. Era clar locul în care cadavrul sângerând a fost urcat în portbagajul unei mașini.

Pe holul căminului, aceeași imagine: picături de sânge peste tot. Dâra ducea spre camera 50, locul unde a avut loc odioasa crimă. Mocheta din camera era și ea îmbibată de sânge și lipseau unele porțiuni din material, care fuseseră luate de criminaliști pentru investigații.

Am stat de vorbă cu portarul. Acesta a spus că în miez de noapte a văzut o tânără și un tânăr care cărau un bagaj voluminos și mai multe pungi de plastic negre. Din acestea picura sânge, așa că a sunat la 112. Până la sosirea polițiștilor, cei doi studenți se făcuseră nevăzuți.

Mașina în care încercau cei doi să îndese cadavrul era chiar a victimei. Panicați că au fost văzuți de portar, cei doi nu au reușit să pornească bolidul victimei. Au abandonat și autoturismul, și cadavrul și duși au fost. Poliția a ridicat mașina și a dus-o la analiză. Am avut și noi acces, într-un final, în cutea IPJ Timiș, pentru a filma sau fotografia mașina. Era o mașină neagră, de lux, plină de sânge în portbagaj. Bineînțeles, trupul neînsuflețit nu mai era acolo.

Am aflat însă ce s-a întâmplat atât în acea zi caldă de vară, cât și în zilele ce au urmat. Sergiu Florea și Carmen Bejan, ambii studenți la Medicină, au petrecut vara în camera 50 a căminului 2 de la Medicină pentru a susține restanțe. Aceștia erau un cuplu. Cum nu aveau prea mulți bani, s-au decis ca fata, Carmen, să se prostitueze. Zis și făcut! Au găsit și o victimă, un cetățean rrom, Trifu Schroth. Înstărit și cu apetit pentru femei, Trifu nu a fost greu de convins să meargă în camera de cămin cu Carmen. Sergiu aștepta însă după ușă și asculta tot. La un moment dat, pe baza neînțelegerilor pe tema plății, Carmen s-a certat cu clientul său și a izbucnit un scandal. Sergiu și fata l-au lovit pe Trifu și apoi l-au înjunghiat. Imediat, cuplul ucigaș a decis să scape de cadavru. Era destul de greu însă să scoți un bărbat masiv pe ușa căminului, fără să trezești suspiciuni din partea portarului sau a eventualelor persoane aflate afară. Așa că tranșarea cadavrului în bucăți mici, ușor manevrabile, a fost soluția găsită de ei.

Au plecat la un supermarket, de unde au cumpărat saci de gunoi negri și un geamantan. Corpul bărbatului a fost îndesat în geamantan, iar membrele — tăiate și puse în pungi. „Măcelarii” nu s-au așteptat însă ca din pungile de plastic să curgă sânge, lucru care a dus la anunțarea Poliției.

După ce au fugit, oamenii legii au început o amplă acțiune de căutare. Fugarii au fost dați în consemn și la frontiere, dar până la urmă au fost descoperiți în Timișoara. Carmen umblase hai-hui prin parcuri, sperând să nu intre în radarul polițiștilor, iar Sergiu s-a refugiat într-un apartament din Calea Șagului. Carmen a fost prima prinsă și încătușată.

În Calea Șagului am ajuns și noi, reporterii, alături de polițiști. Sergiu se afla la unul dintre etajele superioare ale blocului, și când a realizat că oamenii legii sunt aproape, a încercat să se sinucidă. Și-a tăiat venele de la picioare (din spatele genunchilor) și a încercat să taie și o arteră de la gât, dar medicii l-au salvat. La intrarea în apartament era mult sânge îmbibat cu apă, pentru că o vecină încercase să curețe sângele lăsat de ucigaș. Mirosul de fier plutea în aer, mai ales că afară era foarte cald (n.r. — era o zi nepotrivită pentru a purta sandale cu talpă joasă într-o baltă de sânge).

Studenții criminali au fost judecați și condamnați la 20 de ani de închisoare cu executare.

În numărul viitor al săptămânalului nostru vom analiza uciderea unei fetițe de patru ani, dar și unul dintre cele mai misterioase cazuri de crimă de la începutul anilor ’90.

 

LĂSAȚI UN MESAJ