Credincioșii bănățeni au asistat cu mic, cu mare la Slujba Botezului Apei | FOTO-VIDEO

98

Ca întotdeauna imediat după trecere în noul an urmează o mare zi de praznic creștin. În această zi este pomenit sfântul Ioan Botezătorul ce ce a botezat în apele Iordanului antic pe însuși Mântuitorul Iisus.

De două milenii creștinii din toată lumea folosesc prilejul pentru a face un simbolic gest de a aminti de acel botez ce adus la o nouă credință ce avea să cuprindă toate neamurile. Mai marii bisericilor sfințesc apele pentru a da posibilitatea oricui să aibe parte de Agheazma Mare ce este leac pentru suferințe trupești ori sufletești celor ce cu adevărat cred în Mântuire.

Boboteaza este sărbătorită în fiecare an în 6 ianuarie de majoritatea bisericilor. Doar în câteva locuri se folosește calendarul iulian, cum ar fi mănăstirile de la Muntele Athos sau mitropoliile Ierusalimului, Serbiei ori a Rusiei. Acestea prăznuiesc Teofania (cum i se mai spune Bobotezei) în data de 19 ianuarie.

La Timișoara, la Cadedrala Mitropolitană s-a săvârșit azi minunea sfințirii apelor de către un sobor de preoți împreună cu vlădica nostru Ioan, ce de un nume cu Botezătorul. Aghiasma Mare a fost oferită credincioșilor, după ce Mitropolitul a săvârșit Sfânta Liturghie a zilei Botezului Domnului.

În cuvinte pline de înțeles pentru cei ce vor să audă IPS Ioan a explicat că botezul unui credincios se poate face doar o singură dată. Dat „botezul cu lacrimi” poate fi săvârșit ori de câte ori creștinul se află la o mare nevoie pentru a-i fi de ajutor la suferință.

„Aghiasma Mare se folosește îndeosebi pentru binecuvântarea caselor credincioșilor, în această perioadă, pentru sfințirea caselor, apoi se folosește pentru binecuvântarea sau sfințirea noilor biserici, lăcașuri de cult, mănăstiri ș.a și este consumată de credincioși 8 zile din data de 6 ianuarie, până în 14 ianuarie inclusiv, în fiecare dimineață, înainte de a bea apă, înainte de a lua micul dejun, cu rugăciune și cu semnul sfintei cruci pentru că are putere mare de izbăvire a celor care o primesc cu credință, atât de bolile sufletești, cât și de bolile trupești.”, a dat noimă celor ce nu știu cum se folosește aghiazma părintele Ionel Popescu, vicarul Arhiepiscopiei Timișoarei.

Trebuie remarcată ordinea desăvârșită în care s-a stat la rând pentru a umple flaconul cu apă de către cei ce au format șiruri lungi pe ambele laturi ale Catedralei. Față de alți ani cei câțiva jandarmi ce vegheau la buna rânduială nuci nu au avut ce să facă în afara cuvenitei închinăciuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.