11.2 C
Timișoara
miercuri 24 aprilie 2024

Coșmarul de la Imigrări din Timiș: prin ce trebuie să treacă străinii care vor să se stabilească în România

La Inspectoratul General pentru Imigrări din Timiș, zeci de străini de toate vârste (și toate ocupațiile) stau la cozi pentru a-și obține sau reînnoi permisele de ședere ori pentru a-și solicita avizele de muncă. Am întâlnit cetățeni din Republica Moldova, India, Iran, Filipine, Germania sau Algeria. Chiar dacă lucrează aici, sunt căsătoriți și stau în România de mulți ani ori plănuiesc să se stabilească în țara noastră, toți acești oameni sunt nevoiți să se înarmeze cu răbdare și să stea la coadă. Există și cazuri în care ei trebuie să revină zile la rând pentru a-și pune la punct documentele.

Ce spun autoritățile

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Imigrări spune că doritorii își pot depune cererile și online, dar în anumite cazuri este nevoie ca oamenii să se prezinte fizic. „Cererile se pot depune și online, pe portal. Dacă vorbim despre cele pentru prelungirea dreptului de ședere temporară, acestea se pot depune personal de către solicitant, cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea termenului pentru care anterior s-a aprobat șederea în țară”, precizează purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General pentru Imigrări, Maria-Sorina Cristea.

Autoritățile spun că au existat cazuri în care programul de la ghișeu s-a prelungit și în weekend din cauza numărul mare de solicitanți.

În teren, situația stă altfel

Oamenii își așteaptă rândul la cozi, iar dacă nu prind intervalul de program sunt nevoiți să revină în altă zi. Astfel, cetățenii care nu își fac programare în prealabil ajung să revină la Inspectoratul General pentru Imigrări de mai multe ori.

Programul diferă în funcție de documentele pentru care se aplică. De la 10:00 la 12:00 se depun cereri pentru permise de ședere. De la 12:00 la 14:00 se depun cereri sau se eliberează avize de muncă, iar de la 14:00 la 16:30 se eliberează permisele de ședere, dar și certificatele de înregistrare pentru cetățenii din Uniunea Europeană și Spațiul Economic European. Pentru certificatele de înregistrare, cererile se depun de luni până vineri, între orele 8:30 și 10:00. Joia e zi cu program lung, în care se pot elibera documente până la 18:30.

Mulți vin și se așază la rând încă de dimineață. „De la 8:00 stau la coadă pentru avizul de muncă. Stau ca să ajung să intru printre primii. Condițiile lasă de dorit. Nu avem toaletă aici. Au fost perioade în care ne puneau să așteptăm afară. Pentru toți cei străini din Timișoara, două ore mi se pare puțin”, spune Cristina Scorobogatco, din Republica Moldova. Ea lucrează la o firmă de recrutări și așteaptă la coadă pentru a obține propriul avizul de muncă.

Cetățenii care au programare intră cu prioritate, însă există și cazuri în care și ei trebuie să aștepte.

Probleme chiar și pentru cei cu programări

Și cei care au o programare făcută din timp se confruntă cu probleme. Din momentul depunerii actelor și până la prezentarea la ghișeu trec cam două luni, iar dacă dosarele lor au nereguli, cererile pot fi refuzate. În acest interval, unele documente expiră, așa că sunt nevoiți să le procure din nou și să-și depună iarăși cererea pentru permisul de ședere.

„Am așteptat peste două luni pentru programarea online. Actele erau expirate, programarea se face foarte greu. Acum dosarul meu a fost respins. Voi sta iarăși la coadă sau îmi voi depune din nou actele care mi-au expirat”, spune Rebeca Randi. Ea provine din Republica Moldova, este căsătorită cu un cetățean român și a venit la Inspectoratul General pentru Imigrări ca să obțină un permis de ședere temporar.

Cererea pentru permisul de ședere este soluționată în termen de 30 de zile, iar în cazul în care dosarele nu sunt depuse corespunzător poate apărea o întârziere de 15 zile. Dacă prelungirea termenului de ședere este solicitată în baza căsătoriei și sunt necesare verificări suplimentare, termenul de soluționare a cererii poate fi prelungit până la maximum 90 de zile, caz în care dreptul de ședere se prelungește până la soluționarea cererii, spun autoritățile.

În cazul cetățenilor străini, pot apărea și alte probleme. Spre exemplu, Martha Fradczyk așteaptă de aproape un an să obțină un permis de ședere în România. Ea vine din Germania și spune că a avut probleme cu deschiderea unui cont la o bancă românească.

„Ne-a luat mult timp să punem la punct documentele de la bancă. A trebuit să apelăm la mai multe bănci pentru a ne deschide un cont. Băncile mi-au refuzat nevoia de a-mi deschide un cont, cred eu pe motiv că sunt imigrantă și nu am încă cetățenie română”, spune Martha.

Martha este grafician. A terminat o facultate de arte în Germania și plănuiește să se mute definitiv în România.

Listele se schimbă de la o zi la alta

Cei care vin la Inspectoratul General pentru Imigrări și nu au programare se înscriu pe niște liste de așteptare. Listele sunt înlocuite de la o zi la alta, iar cine nu a apucat să intre la ghișeu își pierde locul din listă, a doua zi fiind nevoit să revină, să se așeze la coadă și să se înscrie iarăși pe o altă listă.

„Prea multe persoane așteaptă aici, la coadă, pentru că n-au programare. Cred că sunt vreo 20 de oameni, dar din ei doar 10 au programare”, spune Hafjall Hossain. El e din India, stă în România de cinci ani și lucrează în construcții, la o firmă din Cluj.

Am întâlnit la coadă și două femei din Filipine. Ele au venit în România pentru a munci ca bone și se află la Inspectoratul General pentru Imigrări cu scopul de a-și obține avizul de muncă. Pentru că nu aveau programare, femeile au așteptat la coadă patru ore.

Străinii, la muncă în România

La imigrări vin și agenți de recrutare. Denis Gruescu spune firma la care lucrează el aduce în România muncitori străini, majoritatea din Sri Lanka. Spune că mulți srilankezi doresc să vină aici la muncă și aseamănă fenomenul cu migrația românilor în Germania. Denis vine la Inspectoratul General pentru Imigrări în fiecare zi și se așază la coadă alături de cetățenii străini, pentru a le obține avize de muncă.

Am venit dinainte pentru a fi printre primii. Majoritatea celor de aici sunt oameni care n-au programare, cum sunt și eu, așa că venim dinainte, iar când se dă startul, suntem deja la coadă. În funcție de cum sunt gata documentele, vin aici, uneori cu mai mulți oameni, alteori cu unul singur”, spune Denis. El este unul dintre cei trei agenți de recrutare pe care i-am întâlnit la Inspectoratul General pentru Imigrări.

În cele câteva ore pe care le-am petrecut la Inspectoratul General pentru Imigrări am întâlnit zeci de cetățeni străini, cu diverse vârste, ocupații sau naționalități. Aceștia fie intrau, fie ieșeau din încăpere, fie își așteptau rândul lângă ghișeu. În încăperea în care oamenii își așteptau rândul sunt niște dulapuri, o masă și câteva scaune de lemn.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Un nou pod peste Bega și o pasarelă pentru pietoni în zona centrală a Timișoarei

Timişoara va avea un nou pod peste Bega, dar şi o inedită pasarelă pietonală. Lucrările vor putea demara în 2025, iar termenul de realizare...

Ambasadoarea UVT Liberty Marathon 2024 este Gabriela Szabo, campioană olimpică și multiplă campioană mondială la atletism

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), în calitate de organizator al competiției internaționale UVT Liberty Marathon, ajunsă la cea de-a șaptea ediție, are deosebita...

Citește și :