Corpul de Control al MEN a depistat vicii majore în evaluarea activității inspectorilor școlari

102

În urma unei verificări a Corpului de Control, Ministerul Educației a dispus anularea evaluărilor inspectorilor școlari generali, din cauza unor nereguli majore descoperite în organizarea procesului de evaluare și a demarat o cercetare disciplinară în acest sens. Inspectorul școlar general al județului Arad se află, spre exemplu, în această situație.

Potrivit raportului Corpului de Control al ministerului Educației, s-a descoperit că au fost folosite formulare de evaluare care nu se regăsesc în ordinul de ministru ce reglementează procesul de evaluare (OMEN nr. 4315/2014); din formularele utilizate în procesul de evaluare lipsește rubrica de autoevaluare sau că evaluarea directorilor Caselor Corpului Didactic nu a fost realizată în fapt de către Comisia unică de evaluare, transmite Ministerul.

Potrivit sursei citate, s-a constatat că punctajul a fost calculat greșit, persoana evaluată obținând un calificativ mai bun sau mai slab decât cel corect, ceea ce a condus la menținerea sau nu în funcție a inspectorilor.

Tot din raportul Corpului de Control a reieșit că, în alte cazuri, s-a ajuns la situații „aberante” în care punctajul acordat depășește punctajul maxim de 100 de puncte.

În consecință, ministerul Educației a dispus: „Anularea evaluării realizate asupra activităţii manageriale desfăşurate de către inspectorii şcolari generali, inspectorii şcolari generali adjuncți şi directorii caselor corpului didactic.(…) Efectuarea de cercetări asupra faptelor care au condus la vicierea procesului de evaluare, în vederea stabilirii răspunderii disciplinare a persoanelor care se vor dovedi vinovate”.

Conform sursei citate, inspectorii generali, inspectorii generali adjuncți și directorii Caselor Corpului Didactic sunt evaluați anual. În temeiul acestor evaluări privind activitatea managerială se acordă calificative pe baza cărora se decide menținerea, monitorizarea sau încetarea contractului de management.

Toate neregulile descoperite de ministerul Educației au rezultat dintr-o verificare a Corpului de Control, în perioada 20-23 februarie.

foto: glsa.ro

LĂSAȚI UN MESAJ