Copiii românilor din Italia au (re)descoperit arhitectura de acasă FOTO

83

În vara lui 2018, 8 studenți de la Facultatea de Arhitectură a Universității Politehnica Timișoara, coordonați de lect.dr.arh. Cristina Povian, au participat la o frumoasă poveste în 5 sate timișene (Balinț, Bodo, Criciova, Jdioara și Cireșu), în cadrul „Școlii de vară non-formale”.

Aceștia, alături de cadrele didactice din localitățile menționate, au proiectat în școlile generale, filmulețe în care le-au arătat copiilor ce înseamnă arhitectura, au explorat, prin jocuri interactive, forme geometrice și au construit căsuțe din carton pe care, alături de micuții elevi, le-au pictat.

Proiectul s-a derulat în parteneriat cu Asociația Alternativ Ed. În această primăvară, Facultatea de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Politehnica Timișoara și Asociația Alternativ Ed, au „exportat” atelierul „Micii arhitecți” tocmai în Italia. Cristina Povian, în prezent bursieră Nicolae Iorga, alături de Adriana Ioana Opriș, cadru didactic de limba și literatura română în cadrul Universității Ca’Foscari și „Quinto I.C. di Padova Donatello” din Padova, au invitat copiii români și pe cei italieni să se familiarizeze cu arhitectura și cultura tradițională românească.

Întreaga activitate se-a desfășurat sub forma unei prezentări interactive, urmate de un atelier de creație în cadrul căruia copiii au decorat căsuțe din carton cu motive și simboluri vernaculare românești. Astfel, cei mici și-au putut sedimenta informațiile nou descoperite cu ajutorul atelierului educațional non-formal, care invită copiii din diferite medii culturale la explorare, investigare și socializare.

Filmulețele prezentate i-au plimbat pe copii în tururi virtuale prin Muzeul Țăranului Român din București și prin Muzeul Astra din Sibiu. Le-au oferit și informații despre bogăția arhitecturală a țării lor, precum și o sursă de inspirație în pictarea și decorarea căsuțelor din carton, cu care micii arhitecții au realizat un sat tradițional românesc.

Evenimentul a fost susținut de Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, prin directorul acestuia, dl Grigore Arbore Popescu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ