0.1 C
Timișoara
sâmbătă 20 aprilie 2024

Copiii beneficiari ai Casei Faenza au un motiv în plus să zâmbească

Casa Faenza este un punct binecunoscut pe harta orașului. Acum mai bine de un deceniu, un om inimos plin de inițiativă și cu ceva relații în toată lumea a hotărât să investească bani dar și multă energie nu într-o afacere profitabilă, ci într-o utopie. Ce putea fi mai utopic în acei ani decât să construiești un centru pentru copii cu afecțiuni de tipul autismului? Prin cooperarea primăriilor din Timișoara și orașul italian Faenza a luat ființă centrul social dedicat acestor copii.

Cum activitatea aici nu stă în loc niciodată e nevoie mereu de noi și noi dotări pentru tratarea, integrarea și stimularea copiilor care sunt puțin mai altfel. Recent a fost inaugurată o nouă investiție: „Camera pentru terapie senzorială “Kiwanis”.

Este vorba despre un proiect susținut de Kiwanis Timișoara, care a obtinut o finanțare de la Fundația Internațională Kiwanis, și de la Asociația Casa Faenza. Proiectul „Building bridges trough sensory integration” presupune dotarea cu echipamente pentru o cameră de terapie senzorială în cadrul Centrului de zi pentru copii autiști din cadrul Asociației Casa Fenza din Timișoara, precum și asigurarea de training specializat la o instituție din Marea Britanie pentru un terapeut din cadrul asociației.

Valoarea proiectului se ridică la 18.000 de euro, din care 9.000 de euro sunt finanțați de către Fundația Internațională Kiwanis.

Beneficiarii camerei de stimulare multisenzorială vor fi copiii cu autism, deficiențe senzoriale, dificultăți perceptuale sau disfuncții de integrare senzorială.

Camera multisenzorială stimulează dezvoltarea senzorială (auz, văz, gust, miros, atingere), coordonarea ocul-motorie, cauză-efect, dezvoltarea limbajului, controlul asupra mediului și relaxarea, fiind un mediu în care activitățile stimulative și experientele sunt utilizate pentru a crește comportamentele pozitive ale copiilor.

Centrul are în acest moment grijă de peste cincizeci de copii. Capacitatea maximă ar fi de circa 70 de copii pe săptămână. Una din probleme ar fi și faptul că nu se cunosc date realiste despre numărul celor ce au acestă afecțiune. Se poate doar estima că în tot județul ar fi peste două sute sau chiar mai mulți copii cu autism. Dintre aceștia în jur de 150 ar putea fi în Timișoara.

În medie, numărul de copii care vor beneficia anual de această cameră de terapie este de 150.

Alte subiecte :

Citește și :