Consiliul Local Timișoara a omagiat Revoluția Română

88

De trei decenii a devenit un obicei al Consiliului Local Timișoara de a se întruni într-o ședință festivă cu scopul de a-i comemora pe cei care au avut curajul de a se opune unui regim opresiv ce dorea anihilarea unei întregi nații. O familie ce depășise orice urmă de rațiune tăia și spânzura în mod discreționar, atât în treburile de stat, cât și în cele ale partidului unic.
În toată Europa regimurile socialiste se dărâmau rând pe rând. Doar la noi încă mai rezista, deși totul scârțâia ca o corabie în derivă ce nu mai are mult de plutit.

Pentru aducere aminte, astăzi, în sala festivă de la primărie s-au adunat aleși locali, șefi de partide, reprezentanți ai administrației locale și membrii ai asociațiilor de revoluționari.

La eveniment a participat și Liliana Oneț, noua reprezentantă a Guvernului în județul nostru.

„Se împlinesc 30 de la izbucnirea Revoluției, care a dus la căderea comunismului. Sunt secrete de aflat, schimbări de explicat. Imi exprim respectul meu pentru cei ce vă aflați în sală, urmași, răniți. Vrem să avem manifestări pașnice și să ne onorăm eroii” a subliniat subprefectul în scurtul său discurs.

Au fost evocate momente cruciale ale acelei săptămâni în care timișorenii au fost singuri în fața regimului de tristă amintire. Participanții au evocat fiecare câte o frântură din ce au trăit ca un fragment din care se scrie continuu marele mozaic al revoluției timișorene.

„ Jos comunismul, Jos Ceausescu. Primul gest de curaj stradal a fost pe 15 (decembrie). În 17 au fost primele victime. Armata a fraternizat cu poporul. Sarbatorim treizeci de ani de la izbucnirea Revoluției. Vineri vom sărbători 30 de ani de la victoria locală. Am hotărât ca ziua de 20 decembrie sa devina ziua eliberării Timișoarei de sub comunism. De vineri va fi prima sărbătorire. Avem o datorie de onoare celor care au contribuit la victoria Revoluției. Glorie eternă eroilor. Trăiască Timișoara”, a spus primarul Nicolae Robu referitor la eroiii Revoluției.

Cu acest prilej, au fost înmânate medalii comemorative asociațiilor și revoluționarilor prezenți în sală.
Cum nu există eveniment legat de revoluție fără câte un protestatar, nici de data aceasta nu a fost încălcată „regula”. Un bărbat cu o pancartă își exprimă nemulțumirile în fața primăriei și reclamă cele trei decenii trecute fără a fi pedepsiți principalii vinovați ai represaliilor de atunci.

LĂSAȚI UN MESAJ