Imediat ce a preluat șefia Consiliului Județean Timiș, Alfed Simonis a promis că va eficientiza activiatea aparatului administativ din subodine. Zis și făcut. De fapt de făcut în primă fază s-a fău o analiză serioasă și un amplu prorgam de studiu al personalului și al calității muncii acestuia. Acum în luna aprilie se vor lua și măsurile ce se impun în urma analizării datelo existente.
După o primă estimare președintele Simonis anunță restrângerea a circa 800 de posturi. Astfel se speră la o serioasă economie. Iar sumele de bani (de circa 100 de milioane de lei) astfel economisite se vor îndrepta spre partea de investiții atât de necesare în întreg județul.
Se va restrânge organigrama atât în cadrul personalului CJT dar și a instituțiilor din subordine.
În urma restucturării mai sus numitelor organigrame se vor desființa 643 de posturi din cele 2650 de până acum iar un număr de 130 de posturi se vo externaliza spre firme specializate.
Aceste cifre cuprind și posturi ce acum nu sunt ocupate din diverse motive. Tot în cadrul acesto măsuri se va renunța și la seviciile celor ce cumulează pensia și salariul.
Tot acest personal nu va rămâne pe drumuri, apreciază Simonis, dacă se ține cont că județul nostru are un șomaj ce tinde spre zero. Firmele cu capital privat au veșnic nevoie de personal.
„Am finalizat analiza sau măcar prima etapă a analizei pe care am spus că o facem cu privire la aparatul propriu al Consiliului și al subordonatelor. Am întârziat această analiză mai mult decât ne-am fi dorit și iată, suntem doar la prima etapă a restructurării, a eficientizării cheltuielilor și a banilor Consiliul Județean Timiș, a structurilor subordonate.
Astăzi, așa cum vă spuneam, începe marea restructurare a Consiliul Județean Timiș. Eficientizare, i-aș spune eu, și anume va prezint câteva cifre total posturi desființate în cadrul Consiliul Județean și a câtorva structuri subordonate. Pentru celelalte suntem încă în analiză.
Deci, total posturi desființate 643. La acestea se adaugă 130 care vor fi externalizate. Este vorba de posturile de pază, la instituțiile care sunt prin lege obligatoriu a fi păzite. Am făcut analize de risc pentru fiecare caz în parte, suntem cu altele în analiză încă, iar unele dintre ele prin legi obligatorii a fi păzite cu pază fizică. Dar nu vom mai avea agenții noștri de bază la Consiliul Județean, vom externaliza și vom contracta firme specializate care știu să facă asta și care au acest rol, menire de a face pază. Nu cred că noi, Consiliu Județean, trebuie să avem sute de agenți de pază și asta e o chestiune pe care am pus-o în permanență întreg anul trecut și mai ales anul acesta”, a detaliat situația Alfed Simonis.
„Total posturi ocupate, care sunt și oameni pe ele 559 din cele 600-773, pentru că o parte din ele erau posturi goale, care uneori erau bugetate și ulterior, ori banii aceia erau distribuiți către bonusuri și alte mecanisme sau se angaja oamenii până la finalul anului. Desființând aceste costuri nu se mai pot aloca sumele necesare pentru a putea fi după aia strecurați într-o parte sau alta bani” a continuat analiza președintele.
Cele mai afectate de actualele măsui vor fi Direcția Prestări Servicii și Direcția de Asistență Socială.
„Direcția de Prestări Servicii, de la 466 de posturi în prezent vor rămâne cu 213 în primă fază, deci se restructurează 253 de posturi, iar din cele 213 care rămân se externalizează, în primă fază, 48, iar în faza a doua, pentru că suntem încă în analiză de risc pentru situațiile respective încă 82 pentru că e posibil ca unele din rezultate să ne iasă, că nu-i nevoie, cu pază fizică și mai structurăm din ele și externalizăm doar diferența diferența, deci oricum ar fi la finalul acestui an, Direcția de Prestări Servicii din de la 466 de angajați cât are în prezent, va trebui să ajungă la 83. Aici este o reducere de 70-80% poate peste. DGASPC-ul desființează 242 de posturi, 98 în primă fază, din cele 242, iar 63 până la toamnă, pe diferite analize pe care le-am făcut cu legea care interzice cumulul personalului contractual cu pensia, pensia cu salariu, pe vârsta de pensionare și așa mai departe. Mai sunt 63 de posturi care rămân la Muzeul Banatului, de la 85. Adică 22 de posturi, dintre care șase ocupate. Centrul de Cultură și Arte de la 79 la 67, 12 posturi desființate, între care nouă sunt ocupate. Suntem încă în analiză cu Teatru Merlin, Evidența Populației, Muzeul de Artă, Muzeul Satului, Biblioteca Județeană și alte structuri din subordinea CJT, care vor fi auditate până la finalul lunii, probabil aprilie, și urmează noi restructurări și noi eficientizări ale costurilor cu salariile. De asemenea, intrăm într-o analiză amplă pe ce înseamnă asociațiile ADI-uri, ADID și alte structuri din care vă spuneam că din punctul nostru de vedere, la care din punctul ăsta vedere se face încă risipă și nu vom permite acest lucru dacă adunăm aceste sume care vor fi recuperate începând de anul acesta, dar cu siguranță anul viitor se vor vedea, pentru că se va finaliza întreaga organizare până la finalul anului, până în toamnă,…” a continuat să prezinte președintele Simonis.
„Anul viitor vom ajunge la acea sumă de 100 de milioane de lei pe care v-o anunțam în urmă cu două luni de zile, restructurări, plus eficientizări ale cheltuielilor. Deja, în proiectul de buget pe anul acesta vă spuneam în urmă cu o lună că sunt 20, poate 30 de milioane care au fost transferați de la bunuri, servicii la dezvoltare. Dacă adunăm și câteva zeci de milioane aici nu vă pot spune exact, pentru că vor urma concursuri, nu știm cine rămâne, cine pleacă, nu decidem noi. Vor urma concursuri, structurile foarte stufoase vor fi restructurate masiv, cele care au, de exemplu, Direcția de Investiții, unde vedeți că în fiecare an avem investiții, în fiecare zi anunțăm noi investiții. Tot ce este blocat de șapte, opt, 10, 12 ani este deblocat în acest moment”, a încheiat pezentae succintă a situației președintele CJT.
Alfred SImonis este conștient că ar putea să urmeze unele procese și contestații ale acestor măsuri. Dar cum totul s-a făcut respectând strict prevederile legilor vor fi puține astfel de cazuri.